Floralia 2023: ‘Een traditie die generaties verbindt’

Cultuur
Het begint al ergens op te lijken.
Het begint al ergens op te lijken. (Foto: aangeleverd)

NIEUWE NIEDORP - De bloemenpracht van Nieuwe Niedorp staat weer voor de deur, want op 16 en 17 september wordt het jaarlijkse Floralia-evenement gehouden. Dit kleurrijke spektakel brengt niet alleen prachtige bloemstukken en tentoonstellingen naar de Dorpsstraat, maar ook een gevoel van samenhorigheid en gemeenschapszin. We spraken met Djamel Groes, Thom Spaansen en Hidde Andringa, die dit jaar met een vriendengroep een speciaal bloemstuk creëren.

Door Oesha van Dijk

Voor velen is de Floralia in Nieuwe Niedorp meer dan alleen een bloemenshow; het is een traditie die generaties verbindt. Djamel: “Vroeger toen wij klein waren heeft bijna iedereen wel meegeholpen bij een Floralia-stuk van onze ouders. Toentertijd waren het voornamelijk buurtgroepen die een Floralia-stuk bouwden en na verloop van tijd begonnen er ook meer vriendengroepen mee te doen aan de Floralia. Als vriendengroep uit Nieuwe Niedorp, hadden wij dus ook al snel de ambitie om mee te doen.’’


Hard aan het werk - aangeleverd

Hidde vult aan: “Onze groep bestaat inmiddels al sinds 2011 en inmiddels zijn ieders vriendinnen er ook bij betrokken. Zo telt onze groep al snel 20 tot 25 personen in het Floraliaweekend zelf. De voorbereidingen, de periode tussen juni en eind augustus werken we vaak in een groep van 8 tot 10 personen om het idee te bedenken, het ontwerp te maken en het werkstuk te bouwen. Bij de laatste hand hebben we dan meer hulp nodig en dan helpt de rest graag mee.”

Een van de leukste aspecten van Floralia dit jaar is het ontbreken van een specifiek thema, wat betekent dat deelnemers vrij zijn om hun creativiteit de vrije loop te laten. ‘’Floralia heeft sinds een aantal jaar om het jaar een thema. Dit jaar is het themavrij, onze favoriet, waardoor iedereen hun creativiteit vrij kan inzetten. Ons werkstuk is dit jaar gericht op het in dit jaar onthulde monument in de Kostverlorenpolder (tussen Nieuwe Niedorp en ‘t Veld aan de Kanaalweg). Dit monument is hier gekomen omdat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een oorlogsvliegtuig is neergestort. Aan boord 6 Tsjechische bemanningleden waarvan er 5 direct zijn overleden en één het vliegtuig heeft kunnen verlaten. Als eerst sprak het stuk geschiedenis ons aan en als tweede het monument met kenmerkende aspecten. Een mooie, eerbiedige uitdaging voor ons,’’ aldus Thom.


Op de vraag waarom iedereen langs moet komen naar de Floralia antwoord het drietal: ‘’ Als eerste is het altijd een ontzettend bloem- en kleurrijk feest op de Dorpsstraat. Gezelligheid voor iedereen met hier en daar straattheater. Ten tweede is er sinds een aantal jaar een festival, Dahlia Days, waar (live) muziek gespeeld wordt en waar je je nodige verkoeling kan vinden in de vorm van een biertje, wijntje of frisje. Als laatste zal het ook nog eens ontzettend mooi weer gaan worden dit weekend. Redenen genoeg om de Floralia te bezoeken.’’

Afbeelding
Hard aan het werk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Hard aan het werk.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding