Terugblik dodenherdenking: gedichten kinderen St. Antoniusschool Niedorp

Nieuws
Een waardige en goed bezochte herdenkingsbijeenkomst.
Een waardige en goed bezochte herdenkingsbijeenkomst. (Foto: Pexels)

NIEUWE NIEDORP - Het bestuur van Stichting 4 mei comité Niedorp kijkt terug op een waardige en goed bezochte herdenkingsbijeenkomst in De Koppeling, stille tocht en de kranslegging bij het oorlogsmonument. Het is en blijft belangrijk alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna te herdenken. 

Tijdens de herdenkingskomst hebben drie leerlingen van de St. Antoniusschool een gedicht voorgedragen. Deze gedichten wil het comité de lezers niet onthouden. Zij die bij de bijeenkomst aanwezig waren kunnen de gedichten daardoor ook nog eens nalezen.

Gedicht van Lis Spaansen

Oorlog - Je hoort knallen, je ziet mensen dood vallen. Plat op de grond je wilt vluchten, waarheen? Je voelt dat er tranen komen, je houdt ze in, je ziet dat het leven voorbij gaat. Waarom waarom de joden? waarom wij? Het houdt niet op, ik kijk tv. Ik zie beelden oorlog, ver weg maar toch dichtbij. Nu staan we hier en we herdenken oorlogsslachtoffers, van toen en nu.

Gedicht van Quinty Derlagen

Oorlogsslachtoffers - Waarom wij. We doen niks fout. Hij haat ons. Maar waarom? Wij moeten mee. Maar waarheen? Ik wil weg. Maar ik moet mee. Ik vraag waarom. Maar ze zeiden niks. Gelukkig is het voorbij. En we herdenken dit op 4 mei. De eerste minuut denken we aan de overledenen. En de tweede minuut denken we aan de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden. En daarom houden wij om acht uur twee minuten stilte.

Gedicht van Myrthe van der Putten

Alles is weg alles is verwoest, er staat niets meer de sfeer is weg. Ik wil weg weg van hier na vijf jaar oorlog. Geallieerden komen, we zijn vrij. Tussen het puin is het feest, we zijn bevrijd het is over, wij herdenken.