De Waterhoorn in Hoorn bestaat 25 jaar

Algemeen
Zowel Jan als Marijke hebben in de vele jaren dat zij werkzaam zijn geweest bij De Waterhoorn veel meegemaakt.
Zowel Jan als Marijke hebben in de vele jaren dat zij werkzaam zijn geweest bij De Waterhoorn veel meegemaakt. Foto: Theo Annes

HOORN - Zwembad De Waterhoorn bestaat 25 jaar. Ter ere daarvan vertellen twee oud-collega’s van De Waterhoorn over hun periode dat ze werkzaam waren bij het zwembad: Marijke Roemer en Jan van Pijkeren. Wat hebben zij altijd zo leuk gevonden aan hun werk? En wat is hen het meeste bijgebleven? Lees hier de verhalen van Marijke Roemer en Jan van Pijkeren.

Oud-collega Marijke Roemer neemt de lezer behoorlijk terug in de tijd, namelijk naar 1978. In dit jaar begon zij haar carrière in de zwemwereld als instructrice bij Zwembad De Vredehof. Met het volledige team gingen zij na verloop van tijd over naar De Waterhoorn, wat inmiddels dus alweer 25 jaar geleden is. Hier startte ze als coördinator doelgroepen en recreatief zwemmen, en eindigde als hoofd zwembad in september 2017. Erg bijzonder, want Marijke is hiermee maar liefst 22 jaar werkzaam geweest bij De Waterhoorn en ze heeft 40 jaar gewerkt voor dezelfde werkgever. “Het allerleukste aan dit werk is het veelzijdige contact met de klanten in de meest uiteenlopende leeftijdscategorieën; van baby’s tot senioren. Je draagt niet alleen een steentje bij aan de beleving van een fijn zwemmoment, maar ook aan plezier en gezondheid”, aldus Marijke. Onvergetelijke ervaringen zijn voor haar de diverse evenementen die georganiseerd zijn, zoals Sportinstuif, PeuterPret en de welbekende Seniorendagen, een jaarlijks terugkerend evenement. “In mijn herinnering zitten ook de gezellige ‘nazituren’ met de collega’s, zelfs tot en met slapen op of om het zwembad. Daarbij hoorde ook de nachtelijke zwempret, wat mij zelfs een keer een gebroken schouderblad heeft opgeleverd!”.

Reanimatie

Net als Marijke is ook Jan van Pijkeren destijds gestart met werken bij Zwembad De Vredehof. In 1977 ging hij hier aan de slag als Coördinator Zwemzaken en PLV Manager. Vanaf het moment dat het team overging naar De Waterhoorn, heeft hij tot september 2010 een geweldige tijd gehad met fijne collega’s. “Mijn werk had veel leuke kanten, maar het contact met de gasten staat bij mij op één. Dit was voor mij erg belangrijk”, vertelt Jan. Hij maakte ook het nodige mee gedurende zijn tijd bij De Waterhoorn. Een ervaring die hij zeker niet zal vergeten, is dat hij in 1997 een meisje van 9 jaar heeft gereanimeerd. “Het is gelukkig allemaal goed gekomen. Ik heb haar tijdens het schoolzwemmen nog één op één zwemles gegeven, en uiteindelijk heeft ze aan het einde van het schooljaar haar A-diploma behaald”, aldus Jan. De geschiedenis herhaalde zich in 2007, toen een jongetje van 4 jaar gereanimeerd moest worden. “Dat heeft behoorlijk wat met mij gedaan, vanuit het zwembad heb ik hulp gekregen om dit te verwerken.” Jan geeft aan dat hij nog altijd goed contact heeft met de ouders van dit jongetje.

Dierbare herinneringen

Zowel Jan als Marijke hebben in de vele jaren dat zij werkzaam zijn geweest bij De Waterhoorn veel meegemaakt; van de gezellige en sportieve momenten met gasten tot gebeurtenissen die moeilijk zijn geweest. Het is mooi om te horen dat ze er als team altijd voor elkaar zijn geweest. “Wat een teamgeest was er onderling en een enorme bereidwilligheid om voor elkaar klaar te staan”, sluit Marijke af.