‘SUPer SKOON’ opruimactie op het West-Friese water

Algemeen
Ga ook met een sup het water op om op te ruimen.
Ga ook met een sup het water op om op te ruimen. Foto: Peter Fazekas - Pexels

REGIO - Dit voorjaar en deze zomer kunnen inwoners van West-Friesland op bijzondere wijze hun steentje bijdragen aan de oplossing van een van de problemen van onze tijd: zwerfvuil. In onze waterrijke omgeving komt veel van dit vuil helaas in het water terecht, met alle gevolgen van dien. Operatie Klimaat Westfriesland heeft de handschoen opgepakt en gaat ermee aan de slag. Zij gaan in de komende periode met sups het water op om op te ruimen en iedereen mag meedoen.

Suppen is een sportieve activiteit waarbij men zich op een soort grote surfplank middels een peddel voortbeweegt. De sport wint de laatste tijd flink aan populariteit. Het is een laagdrempelige sport, jong en oud kan er aan deelnemen. “Deze sportieve, gezonde activiteit geen we combineren met het opruimen van de diverse wateren in onze omgeving. Twee vliegen in een klap: je zorgt voor je eigen lichaam én voor je omgeving”, vertelt Kirstin Buis van Operatie Klimaat Westfriesland. “En als je hier eenmaal mee begint, zie je steeds meer.”

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van het zwerfvuil uit plastic bestaat, dat zoals bekend uiteen valt in microplastics, waarna het via vissen zelfs in onze voedselketen terecht komt. Daarnaast doet deze rommel natuurlijk afbreuk aan de schoonheid van onze woon- en leefomgeving. “We wilden met onze actie niet alleen de rommel opruimen, maar ook zoveel mogelijk mensen betrekken”, vervolgt Kirstin. “Suppen is echt superleuk om te doen, dus dat trekt hopelijk veel mensen over de streep”. Dankzij bijdragen van verschillende West-Friese gemeenten en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kan iedereen gratis deelnemen aan deze activiteit. Verschillende supscholen in de omgeving dragen enthousiast hun steentje bij. Dit maakt het zelfs mogelijk voor beginners om mee te doen, want er is altijd een instructeur bij om uitleg en aanwijzingen te geven. Er zijn voldoende boards en peddels beschikbaar, maar aansluiten met een eigen sup mag natuurlijk ook.

Kijk voor meer informatie, plaatsen en data op https://ok-westfriesland.nl/kom-in-actie/ .