Fietsroutes Hoorn en omstreken: ontdek West-Friesland op de fiets!

Nieuws
Ontdek de mooiste fietsroutes van Hoorn!
Ontdek de mooiste fietsroutes van Hoorn! (Foto: Pixabay)

HOORN - Gelegen in Noord-Holland, vind je de prachtige stad Hoorn. Omringd door het schilderachtige landschap van West-Friesland, biedt de omgeving van Hoorn talloze mogelijkheden om te fietsen langs historische dorpjes, idyllische polders en mooie havens. Hieronder volgen enkele tips om het meeste uit je fietstocht in en rondom Hoorn te halen!

Fietsroutes Hoorn

Er zijn verschillende fietsroutes beschikbaar in en rondom Hoorn. Een van de meest populaire is de Westfriese Omringdijkroute. Deze route voert je langs de historische dijk die West-Friesland beschermde tegen het water. De route is ongeveer 150 kilometer lang en voert langs oude stadjes, weilanden en dorpjes. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten over het water.

Een andere populaire route is het rondje Hoorn-Volendam-Waterland. Deze route voert je langs de oevers van het Markermeer en biedt prachtige uitzichten over het water. De route is ongeveer 50 kilometer lang en brengt je ook langs mooie plaatsen als Edam, Volendam, Monnickendam en Purmerend.

Fietsroutes West-Friesland

West-Friesland is een prachtige regio om te fietsen. Het landschap wordt gekenmerkt door uitgestrekte polders, groene weilanden en historische dijken. Onderweg kom je tal van gezellige dorpjes tegen. Eén van die gezellige dorpjes is Schellinkhout, waar je kunt genieten van de zon bij het strandje van Schellinkhout aan het IJsselmeer.

Westfriese Omringdijk route

155,4 kilometer

De Westfriese Omringdijk is een monumentaal dijkenstelsel en de fietsroute neemt je mee langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen. Deze fietsroute biedt culturele verrassingen en heerlijke streekproducten. Maak een klein ommetje langs de zee bij Schoorl en lunch in de binnenstad van Alkmaar. Er zijn genoeg mogelijkheden om onderweg te lunchen of een kop koffie te drinken en er zo een leuke dag van te maken!

De Westfriese Omringdijk fietsroute
Bekijk hier meer informatie over de fietsroute.

Fietsroute Hoorn-Enkhuizen en weer terug

48,9 kilometer

De fietsroute van Enkhuizen Oude Haven vanuit Hoorn is een prachtige tocht van ongeveer 49 kilometer. Je fietst langs prachtige plekken, zoals het IJsselmeer en de Westfriese polders.

Fietsroute Hoorn-Enkhuizen en weer terug
Bekijk hier meer informatie over de fietsroute.

Rondje Hoorn-Volendam-Waterland

62,1 kilometer

De fietsroute vanaf Hoorn naar Edam, Volendam, Monnickendam, Purmerend en terug is een prachtige tocht van ongeveer 62 kilometer. Je fietst langs gezellige dorpen en steden en het mooie landschap van gemeente Waterland. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op het Markermeer en de vele bezienswaardigheden die deze regio te bieden heeft.

Rondje Hoorn-Edam-Volendam-Waterland-Purmerend
Bekijk hier meer informatie over de fietsroute.

Fiets huren Hoorn

Als je geen eigen fiets hebt, kun je er altijd een huren in Hoorn. Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in de stad die een ruime selectie aan fietsen aanbieden. Zo kun je kiezen voor een gewone stadsfiets, maar ook voor een elektrische fiets of een tandem.

Bezienswaardigheden Hoorn

Onderweg op de fiets kom je langs talloze bezienswaardigheden. Zo kun je een bezoek brengen aan het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn, waar je een kijkje kunt nemen in het dagelijks leven van de vorige eeuw. Ook kun je een bezoek brengen aan de historische stadjes Enkhuizen en Medemblik, die bekend staan om hun prachtige oude gebouwen en gezellige havens.

Fietstips Hoorn

Als je gaat fietsen in en rondom Hoorn, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je voldoende water en voedsel meeneemt voor onderweg en zorg voor goede fietskleding en een helm. Ook is het verstandig om een kaart van de regio bij je te hebben, zodat je altijd de weg kunt vinden.