Nog geen besluit voor Pvo Hoorn: bestuur beraadt zich op vervolgstappen

Nieuws
Docenten spelen een potje tafeltennis met leerlingen op het Pvo in Hoorn.
Docenten spelen een potje tafeltennis met leerlingen op het Pvo in Hoorn. Foto: William Ippel

HOORN - De ouderwerkgroep van Pvo in Hoorn kan nog even opgelucht ademhalen. Afgelopen vrijdag maakte het bestuur van de Pvo-scholen bekend dat op dit moment nog geen besluit wordt genomen voor de locatie in Hoorn.

Het bestuur ziet geen duurzame toekomst voor Pvo Hoorn. “Het leerlingenaantal van Pvo Hoorn ligt met iets meer dan 200 ver onder de opheffingsnorm van 358 leerlingen”, zegt bestuurder Barbara Dijkgraaf. “Gezien de aanwas in de afgelopen jaren is het niet reëel te verwachten dat de school op korte termijn wel voldoende leerlingen zal tellen. De Inspectie van het Onderwijs beoordeelde het onderwijs de afgelopen drie jaar als zeer zwak.” Vito, een van de negentien ouders die deel uitmaakt van de werkgroep van Pvo Hoorn, voegt hieraan toe: “Deze opheffingsnorm is op Pvo Hoorn pas vanaf augustus 2028 van toepassing, aangezien de school in 2025 volgroeid is. Daarna heeft Pvo Hoorn nog drie jaar de tijd om de norm te bereiken.”

Net als voor Pvo Amsterdam neemt het bestuur ook voor Pvo Hoorn nog geen besluit. “Alhoewel we overtuigd zijn van het gebrek aan perspectief voor Pvo Hoorn, beraden we ons op het vervolg. Bedoeling is zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven”, aldus Dijkgraaf.

Vito heeft samen met anderen zijn zorgen geuit bij het bestuur. Hij bekritiseert de gang van zaken rondom de sluiting en benadrukt de waarde van het vernieuwende onderwijsconcept van Pvo. “Het onderwijs dat op reguliere scholen gegeven wordt, bestaat al tientallen jaren en is eigenlijk heel ouderwets. Het werkt niet meer. Nederland zakt steeds verder weg in de ranking van goed onderwijs”, zegt hij. Vito wijst op het belang van het behouden van een alternatief onderwijsmodel, vooral gezien de positieve ervaringen van leerlingen en ouders. “Ondanks alle negatieve publiciteit rondom Pvo Hoorn, hebben zich na de open dagen in februari tóch 27 nieuwe leerlingen ingeschreven. Wij hebben het bestuur laten weten dat wij zeker nog kansen en mogelijkheden zien voor onze school. Pvo biedt kinderen een heel gestructureerd programma en er is geen lesuitval, wat je vaak wel in het reguliere onderwijs ziet. Verder probeert Pvo de kosten zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door het achterwege laten van ondersteunend personeel. De docenten hebben weinig tot geen administratieve taken, waardoor ze zich honderd procent kunnen inzetten voor de leerlingen. Door de kleinschaligheid van de school en de nauwe betrokkenheid van docenten kunnen eventuele problemen snel worden opgemerkt en aangepakt. Docenten houden bijvoorbeeld in dezelfde aula als de leerlingen hun pauze. Dat maakt het voor een leerling heel laagdrempelig om op een docent af te stappen.”

Vito benadrukt de potentie van Pvo Hoorn als de juiste maatregelen worden genomen om het imago te verbeteren en het leerlingenaantal te verhogen. “Als het bestuur goed gaat inzetten op het herstelrapport, dan is er een kans dat het aantal leerlingen toeneemt. Ik heb daar wel vertrouwen in.” Vito hoopt nog steeds dat de school bestuurlijk kan worden ondergebracht bij een andere school, zoals het Atlas College. “Het concept van Pvo kan dan behouden blijven. Het Atlas College biedt net als Pvo ook kleine klassen aan, zogenoemde ‘special classes’, bijvoorbeeld bedoeld voor kinderen die snel overprikkeld raken. Pvo Hoorn zou dan een nevenvestiging worden.” Het bestuur laat weten dat het Atlas College afgelopen maand heeft aangegeven hiertoe geen mogelijkheden te zien. Vito besluit: “Nu er op dit moment nog geen besluit wordt genomen over de school, hebben wij de tijd om te kijken welke stappen nodig zijn. In principe kun je een school sluiten per schooljaar, tenzij de leskwaliteit heel slecht is of de leerlingen gevaar lopen. Dit is beide niet aan de orde. De eerstvolgende mogelijkheid om de school te sluiten is dus pas 1 augustus 2025. En op het moment dat het inspectierapport op voldoende staat, is bijvoorbeeld Atlas College een optie.”