column Hortus Alkmaar

Ontdek de magische wereld van planten

Tuin
Afbeelding
(Foto: Rodi Media)

Hortus Alkmaar is een kleurrijke tuin met de grootste collectie geneeskrachtige planten van Nederland. De botanische tuin zit vol met verborgen verhalen over bekende én onbekende planten. Chef tuinman Sipke Gonggrijp weet over elke plant wel iets bijzonders te vertellen. In deze column voor Rodi Wonen (rodiwonen.nl) neemt hij je elke maand mee in de magische wereld van planten. Dit kan een zeldzame plant zijn uit de botanische collectie of die je herkent als (on)kruid uit je eigen tuin. Deze maand is het de beurt aan de paardenbloem.

Iedereen kent ze: paardenbloemen. In het voorjaar staan velden en parken vol met deze vrolijke gele bloemen, een prachtig gezicht! Maar de meeste mensen zien paardenbloemen eerder als onkruid en willen ze uit hun tuin verwijderen. Dat is jammer, want de paardenbloem is een bijzondere en nuttige bloem. 


Chef tuinman Sipke Gonggrijp van Hortus Alkmaar. 

Uitbundige bloeiers

Wist je dat er maar liefst 250 verschillende soorten paardenbloemen in Nederland voorkomen? Ze zijn allemaal meerjarig en bloeien tweemaal per jaar heel uitbundig, in april tot mei en in augustus. Sommige bloeien het hele jaar, zelfs in de winter.

De paardenbloem is ook een fantastische voedselbron voor wilde bijen, vlinders, kevertjes en zweefvliegen. In de kern van de bloem zitten wel honderd kleine bloemetjes. Deze minibloemetjes geven veel nectar en ook stuifmeel af. Deze bevatten eiwitten die de bijen en vlinders hard nodig hebben. 


De paardenbloem. Beeld: Hortus Alkmaar

Insecten ondersteunen

Je kan dus met recht zeggen dat de Paardenbloem broodnodig is voor insecten. Helaas neemt het aantal soorten in Nederland de laatste decennia sterk af. In de tuin, in parken en graslanden, overal wordt de paardenbloem uitgetrokken, weggemaaid of bestreden. Deze ontwikkeling is slecht nieuws voor de insecten. Daarom is het nu de hoogste tijd om de Paardenbloem te helpen. Hoe? Laat de Paardenbloem gewoon lekker in je tuin of tussen de stoeptegels staan. En kijk vanuit je luie tuinstoel hoe de wind de zaadjes meeneemt. De natuur doet zijn werk!

Meer inspiratie? 

Meer inspirerende tuintips lezen? Klik hier (en vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook!)