Liberaal Hoorn wil messenverbod

Politiek
Steeds meer jongeren lopen met een mes op zak. 'Het zal je kind maar wezen?!'
Steeds meer jongeren lopen met een mes op zak. 'Het zal je kind maar wezen?!' (Foto: Adobe Stock)

In Purmerend is al actie ondernomen. Liberaal Hoorn wil dat burgemeester Nieuweburg nu ook die stap durft te nemen, want tot nu toe wil hij wachten op landelijk beleid. Veel gemeenten echter willen hier niet op wachten en nemen het besluit nu al zelf. Dat moeten we ook in Hoorn doen. Niet wachten maar doen... zeker op een belangrijk onderwerp als de veiligheid van inwoners.

De oproep om in Hoorn een algeheel messenverbod te krijgen is helaas nog niet door onze burgemeester opgepakt. Wij vinden het echter tijd dat deze er wel gaat komen. We zien nu ook dat andere gemeenten juist deze stap zetten waaronder de gemeente Purmerend. We herinneren ons allemaal de situatie waarbij een 17 jarige jongen een viertienjarige jongen op een school heeft doodgestoken. Deze maand waren er verschillende incidenten in Purmerend. Op 1 juli raakten twee jongens van 15 en 17 jaar gewond bij een steekpartij op straat en vorige week donderdag werd er bij een winkelcentrum in de stad opnieuw een 17-jarige jongen neergestoken.

We moeten het de toename van geweld en incidenten met messen en of steekwapens een halt toeroepen. We zien dat er steeds vaker jonge tieners bij betrokken zijn. Het is niet normaal als kinderen een mes op zak hebben om zich te verdedigen of om indruk te willen maken.

We zien dat professionals en scholen zich ook steeds meer zorgen maken om het wapenbezit en wapengebruik onder jongeren. Wapens worden gebruikt bij criminele activiteiten. Sommige jongerengroepen verheerlijken wapenbezit en zien dit als statusverhogend. Maar jongeren zijn zelf ook bang en zien zich genoodzaakt zich daardoor te bewapenen. Juist een algeheel verbod voor de gehele stad Hoorn geeft duidelijkheid. Deze duidelijkheid helpt de scholen bij de gesprekken en de lessen op school over de risico’s van wapenbezit.

Daders gebruiken vaak zakmessen, keukenmessen en andere scherpe voorwerpen als steekwapen. Deze zijn nu niet verboden volgens de Wet wapens en munitie. Het voorstel is om hier verandering in aan te brengen en om op te treden wanneer iemand een mes bij zich draagt. Het verbod geldt niet als objecten zijn ingepakt waardoor ze niet direct als steekwapen kunnen worden gebruikt.

Een messenverbod is op zichzelf geen garantie op het voorkomen van steekincidenten. Maar door messenbezit strafbaar te stellen helt het wat onze fractie betreft in de preventie en in het aanpakken van incidenten waarbij messen een rol spelen.

Zie ook:

https://nos.nl/artikel/2484463-purmerend-stemt-unaniem-voor-messenverbod-na-nieuwe-steekincidenten 

Vragen aan het college

Is het College en specifiek de Burgemeester op de hoogte dat collega Burgemeesters niet wachten op landelijke besluitvorming maar nu al een messenverbod hebben ingevoerd in hun gemeenten (zie ook het besluit van de gemeenteraad van Purmerend)?

Wat zijn nu toch de redenen dat onze Burgmeester deze stap niet wilt zetten?

Is in tegenstelling tot Burgemeester Van Selm (Purmerend) onze Burgmeester van mening dat er geen toename is van geweld en incidenten met messen?

Bent u met ons eens dat het gebruik van messen juist toeneemt en met name onder tieners?

Bent u het met ons eens dat het niet normaal is als kinderen een mes op zak hebben om zich te verdedigen of om indruk te willen maken?

Een messenverbod op zichzelf is geen garantie op het voorkomen van steekincidenten maar is de Burgemeester het met ons eens dat het strafbaar stellen van messenbezit preventief kan helpen?

Wil de Burgemeester de gemeenteraad, in navolging van tal van gemeenten, zo snel als kan na de zomer, de gemeenteraad een voorstel voorleggen waarbij ook de gemeente Hoorn een algeheel messenverbod krijgt?

En wilt u het voorstel dan zo formeren dat in navolging van de gemeente Purmerend het niet alleen geldt voor messen, zoals zakmessen en keukenmessen, maar ook andere voorwerpen die als steekwapen kunnen worden gebruikt?

Met vriendelijke groet,

Chris de Meij, Liberaal Hoorn