Fractie Éénhoorn wil gesprek met Intermaris over huurverhogingen

Politiek
Fractie Éénhoorn betwijfelt of de verhoging gerechtvaardigd is voor de woningen die in slechte staat verkeren.
Fractie Éénhoorn betwijfelt of de verhoging gerechtvaardigd is voor de woningen die in slechte staat verkeren. Foto: archief

HOORN - In reactie op de aangekondigde huurverhoging van 5,3 procent door Intermaris, uit Éénhoorn ernstige bezorgdheid over de impact hiervan op de bewoners van sociale huurwoningen en middenhuur. De partij betwijfelt of deze verhoging gerechtvaardigd is voor de woningen die in slechte staat verkeren en gelet op de ongemakken die worden ervaren in verband met de aanleg van het warmtenet en bouwwerkzaamheden in het kader van Kansen voor de Kersenboogerd. “Er wordt keihard gewerkt, maar de mensen hebben ook lang genoeg gewacht”, aldus raadslid Andre van Beusekom.

Onder meer via sociale media uiten huurders in heel Hoorn hun ongenoegen over de voorgenomen huurverhoging. “Bij ons meteen al 40 euro verhoging. Slaat nergens op. Heb schimmel in de slaapkamer van de meiden en overal komt tocht vandaan”, aldus een huurder.

Bewoners ervaren ongemak door de aanleg van het warmtenet en de werkzaamheden die gepaard gaan met het opknappen van de woningen in bijvoorbeeld de Kersenboogerd. Éénhoorn begrijpt dat de lasten voor de lusten uitgaan maar of dit de aangekondigde huurverhoging rechtvaardigt, betwijfelt de partij. “Misschien zou er maatwerk per straat of woning mogelijk kunnen zijn.” In ieder geval bepleit Éénhoorn dat zolang er woningen zijn met ernstige onderhoudsachterstanden deze gevrijwaard worden van de huurverhoging.

Met de stijgende kosten van levensonderhoud wordt het leven voor een groeiende groep mensen onbetaalbaar, stelt Éénhoorn. Daarbij komen nog de aangekondigde miljoenenbezuinigingen die Hoorn en de inwoners te wachten staat waardoor een stapeleffect van extra lasten voor huishoudens ontstaat. Wethouder Karin Hakhoff ziet de urgentie en wil daar ook over in gesprek met Intermaris. “De huurverhoging is wettelijk bepaald en daar gaat de gemeente ook niet over, maar we kunnen en mogen ook niet blind zijn voor de problemen waar onze inwoners mee worstelen en die uiteindelijk wel op het bordje van de gemeente terecht kunnen komen.”

Éénhoorn overweegt een motie in te dienen tijdens de raadsvergadering van 14 mei om de noodzaak van een gesprek te onderstrepen die de huurverhoging in ieder geval in bepaalde gevallen heroverweegt.