Corrie Bos zet Koggenland op de kaart

Algemeen
Wat Corrie nog meer in haar museum heeft staan? Kom een kijkje nemen!
Wat Corrie nog meer in haar museum heeft staan? Kom een kijkje nemen! (Foto: Theo Annes)

AVENHORN - Corrie Bos (79) uit Avenhorn is altijd druk. Op een leuke, gezellige manier en genietend van alles wat ze doet. “Ik ga graag op pad en neem altijd mijn camera mee. Je weet nooit wat er op je pad komt, elke dag is weer anders.”

Corrie is geboren in een werkmanshuisje in Benningbroek. “Mijn vader was daar boerenwerkman bij Piet Timmerman, de opa van wijlen Peter Timmerman, hij woonde op de Hertenboerderij. We verhuisden in 1944 naar De Burg 6 in de gemeente Berkhout, maar zat op school in De Goorn; van kleuterschool tot aan de opleiding voor coupeuse. Ik wilde daarna nog mijn middenstandsdiploma halen en dat deed ik in Spierdijk.”

Huishouding

De Avenhornse trouwde in 1961, kreeg twee kinderen en heeft ondertussen vijf kleinkinderen. “Toen ik nog thuis was werkte ik in de huishouding bij mijn moeder, maar ook stak ik mijn handen uit mijn mouwen bij vader op de bouw. Om een extraatje te verdienen paste ik vaak op bij de buren en had meerdere ‘naaihuisjes’. Toen ik verkering had, werkte ik ook nog op dinsdagochtend in de bediening tijdens de markt in Purmerend.”

Gezamenlijke wens

Corrie en haar man Jan Spil hadden al enige tijd een gezamenlijke wens en brachten die in 1965 ten uitvoer. “We kochten het café Het Grauwe Paard in Zwaag. Ik had daar een mooie tijd. Bij ons speelden in het begin de Cats, BZN en diverse andere bandjes. Het was jammer dat we in 1982 uit elkaar gingen. Ik vond een baan bij de Vezo in Spierdijk, een grote supermarkt met slijterij. Ik werd daar bedrijfsleider in de slijterij en haalde daar het bijbehorende diploma voor.”

Gemeenschap

Hoe gaan we met elkaar om? Dat is voor Corrie heel belangrijk. “Momenteel ben ik veel bezig met allerlei dingen die de gemeenschap aangaan. Ook vind ik het belangrijk om de gemeente Koggenland te laten zien. In eigen beheer heb ik in 1998 van alle dorpen van Wester-Koggenland ansichtkaarten laten drukken, daar stond ik regelmatig mee op markten. Ook heb ik in 2003 een verjaardagskalender laten drukken met twaalf verschillende boerderijen uit alle dorpen van Wester-Koggenland. Momenteel stuur ik veel naar De Koggenlander om nieuws of informatie, wat de inwoners leuk vinden om te weten, te verspreiden. Tevens ben ik lid van veel verenigingen en help in de besturen daarvan. Omdat ik in 1989 in de WAO terecht kwam vanwege rugklachten, ben ik gedichten en foto’s gaan maken voor De Heraut, ons dorpsblad vanaf 1990, en had heel Koggenland als fotogebied vanaf 1995 tot en met 2019 voor de kranten in dat gebied.”

Droom

De enthousiaste Corrie deed in 1995 mee aan een fotowedstrijd van de Historische vereniging Hemony en won de eerste prijs; 100 gulden. “Omdat ik voor meerdere kranten fotografeerde kreeg ik wel eens de vraag wat ik met al mijn foto’s deed. Dat bracht mij op een idee en ik verbouwde mijn garage tot expositieruimte. Ik verhuisde in 2002 naar de Goudwinde 36. Ik woon in mijn eigen museum”, glundert Corrie. “Ik ben elke vrijdag open van 14.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom om mijn schatten te bewonderen. Ik hoop nog eens een grote prijs te winnen, dan koop ik een oud pand en maak een nog groter museum met mijn foto’s en op rommelmarkten verzamelde oudheden. Schatten die ik graag wil laten zien aan belangstellenden. De honderdduizenden foto’s gaan naar het archief in Hoorn, als ik mijn ogen sluit.”

Breng ook een bezoekje aan het museum van Corrie. Dat vindt ze erg gezellig.