Fanfare De Eendracht naar Wereld Muziek Concours Kerkrade

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

DEN ILP - Fanfare De Eendracht neemt op 22 juli voor de tweede keer deel aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Het WMC is het internationale blaasmuziekfestival met wedstrijden op het hoogste niveau. De Eendracht treedt tijdens het Wereld Muziek Concours voor het voetlicht met de compositie ‘Ouroboros’. De jonge componist Zoran Rosendahl (27) schreef het stuk in opdracht van de fanfare speciaal voor hun deelname in de eerste divisie. De compositie gaat op vrijdag 22 juli in Kerkrade in première.

Het muziekgezelschap uit Den Ilp komt uit in de 1e Divisie Fanfare en staat onder leiding van dirigent Marcel Visser. Het orkest repeteert al sinds begin dit jaar aan drie muziekstukken. Het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot ‘Ouroboros‘ van Zoran Rosendahl.

‘Ouroboros’

Componist Zoran Rosendahl: “Dat China een fascinerend land is zullen weinig mensen ontkennen. Dat het een interessante en zeer lange geschiedenis heeft staat vast. Prachtige kunst, architectuur en een fantastische keuken. Maar elke medaille heeft ook een keerzijde…Het totalitaire aspect binnen de Chinese cultuur kan zich bij tijd en wijle in zeer schrikbarende verschijningen uiten. Zo ook de nieuwsberichten die wij mondjesmaat binnenkrijgen over de situatie van de Oeigoeren in de westelijke provincie Xinjiang. Hoe meer hun situatie in het nieuws kwam, hoe meer ik wist: hier moet ik iets mee doen, want dit gaat zo ver.”

De compositie kreeg de naam ‘Ouroboros’ mee: “Ouroboros is een van de oudste symbolen van de mensheid. De slang of draak die in zijn eigen staart bijt, staat voor oneindigheid. En daarin zit ook de link: culturele assimilatie vindt in de hele geschiedenis al plaats en zal altijd bij ons blijven.

Wereld Muziek Concours

Het Wereld Muziek Concours is het hoogst haalbare (internationale) concours voor De Eendracht. Het orkest neemt het in de 1e divisie op tegen maar liefst dertien andere fanfareorkesten. Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen repeteren de vijftig orkestleden deze laatste weken hard om de puntjes op de ‘i’ te zetten.

Afbeelding
Afbeelding