Wereldtitel voor De Eendracht Den Ilp

Algemeen
De vreugde-explosie na de bekendmaking was groot bij de orkestleden van De Eendacht.
De vreugde-explosie na de bekendmaking was groot bij de orkestleden van De Eendacht. (Foto: aangeleverd)

Fanfare De Eendracht Den Ilp is tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade wereldkampioen 1e divisie fanfare geworden. Onder leiding van dirigent Marcel Visser behaalde het orkest het hoogst totaal aantal punten te behalen, namelijk 94,17 punten.

De Eendracht nam het in de 1e divisie fanfare op tegen maar liefst 13 andere toporkesten. De jury bestond uit Frans-Aert Burghgraef, Jan van der Roost en Tijmen Botma. Zij beoordeelden de muzikale uitvoeringen van de orkesten op basis van het verplichte werk en een eigen gekozen werk per orkest.

Het WMC-programma van De Eendracht bestond uit het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot het gekozen werk ‘Ouroboros‘ van componist Zoran Rosendahl. Voor het verplichte werk Paradise Cave behaalde De Eendracht 93,33 punten en voor het gekozen werk Ouroboros 95 punten.

Intensieve voorbereiding

Vanaf begin dit jaar is er intensief gerepeteerd door het orkest dat bestaat uit 55 muzikanten. Elke maandagavond in dorphuis De Wije Ilp. En daarnaast werd er nog extra gerepeteerd tijdens repetitieweekenden en sectierepetities. Voor dirigent en muzikanten vergt dit een enorme toewijding en discipline om gezamenlijk naar het ‘eindconcert’ op het Wereld Muziek Concours toe te kunnen werken. Met de behaalde 1e prijs een prachtige bekroning op alle inspanning. En gaat de kampioensbeker voor het eerst in de geschiedenis mee naar Noord-Holland.

Ontlading

Tijdens de uitslag in de Rodahal in Kerkrade – waar ook de concertwedstrijd plaats vond – was de spanning te snijden. In volgorde van laag naar hoog werd uitslag bekendgemaakt. Na de ‘verlossende woorden’ van de speaker “Wereldkampioen 1e divisie fanfare is geworden…Muziekvereniging De Eendracht Den Ilp” barstte het feest los in de zaal. En eindigde tot in de late uren op het WMC-festivalplein in het centrum van Kerkrade.

Wereld Muziek Concours

Het WMC is een blaasmuziekfestival met wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Daarnaast programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.

Dirigent Marcel Visser toont de winnende banier.