De vreugde-explosie na de bekendmaking was groot bij de orkestleden van De Eendacht.
De vreugde-explosie na de bekendmaking was groot bij de orkestleden van De Eendacht. (Foto: aangeleverd)

Wereldtitel voor De Eendracht Den Ilp

Algemeen

Fanfare De Eendracht Den Ilp is tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade wereldkampioen 1e divisie fanfare geworden. Onder leiding van dirigent Marcel Visser behaalde het orkest het hoogst totaal aantal punten te behalen, namelijk 94,17 punten.

De Eendracht nam het in de 1e divisie fanfare op tegen maar liefst 13 andere toporkesten. De jury bestond uit Frans-Aert Burghgraef, Jan van der Roost en Tijmen Botma. Zij beoordeelden de muzikale uitvoeringen van de orkesten op basis van het verplichte werk en een eigen gekozen werk per orkest.

Het WMC-programma van De Eendracht bestond uit het verplichte werk voor 1e Divisie Fanfare ‘Paradise Cave‘ (Jan de Haan), ‘Ascension‘ (Tom Davoren) met solisten Thomas Piet (trompet) en Stefan van der Wilt (euphonium) – en tot slot het gekozen werk ‘Ouroboros‘ van componist Zoran Rosendahl. Voor het verplichte werk Paradise Cave behaalde De Eendracht 93,33 punten en voor het gekozen werk Ouroboros 95 punten.

Intensieve voorbereiding

Vanaf begin dit jaar is er intensief gerepeteerd door het orkest dat bestaat uit 55 muzikanten. Elke maandagavond in dorphuis De Wije Ilp. En daarnaast werd er nog extra gerepeteerd tijdens repetitieweekenden en sectierepetities. Voor dirigent en muzikanten vergt dit een enorme toewijding en discipline om gezamenlijk naar het ‘eindconcert’ op het Wereld Muziek Concours toe te kunnen werken. Met de behaalde 1e prijs een prachtige bekroning op alle inspanning. En gaat de kampioensbeker voor het eerst in de geschiedenis mee naar Noord-Holland.

Ontlading

Tijdens de uitslag in de Rodahal in Kerkrade – waar ook de concertwedstrijd plaats vond – was de spanning te snijden. In volgorde van laag naar hoog werd uitslag bekendgemaakt. Na de ‘verlossende woorden’ van de speaker “Wereldkampioen 1e divisie fanfare is geworden…Muziekvereniging De Eendracht Den Ilp” barstte het feest los in de zaal. En eindigde tot in de late uren op het WMC-festivalplein in het centrum van Kerkrade.

Wereld Muziek Concours

Het WMC is een blaasmuziekfestival met wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Daarnaast programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft.

Dirigent Marcel Visser toont de winnende banier.
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een bijzonder weerzien Algemeen 24 sep, 15:31
Afbeelding
Onberekenbare Poetin Algemeen 22 sep, 16:35
Afbeelding
Referendum in bezet Oekraïne Algemeen 21 sep, 17:11
Afbeelding
Speuren naar spinnen in Het Twiske Algemeen 21 sep, 12:19
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Najaarsschouw komt eraan: is uw sloot al schoon? Algemeen 20 sep, 11:34
Afbeelding
Sportpark Landsmeer krijgt meer dynamiek Algemeen 20 sep, 09:00
Afbeelding
HelemaalGroen tikt de tienduizend aan Algemeen 19 sep, 20:26
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Te laat Algemeen 19 sep, 13:50
Afbeelding
Koek’s Place al in kerstsfeer Algemeen 16 sep, 14:42
Afbeelding
De vt wonen&design beurs is terug van weggeweest! Winkelen 16 sep, 11:00
Afbeelding
Democratie en demonstratie Algemeen 16 sep, 10:26
Afbeelding
‘Bedankt dat jullie er elke dag weer voor onze kinderen zijn’ Algemeen 15 sep, 13:14
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.