Sandra strijdt tegen zwerfafval

Nieuws
Sandra Cornelissen ruimt regelmatig zwerfafval op.
Sandra Cornelissen ruimt regelmatig zwerfafval op. (Foto: aangeleverd)

DEN ILP - Sandra Cornelissen stoort zich enorm aan het afval dat met grote regelmaat lukraak wordt gedumpt. Omdat ze haar woonomgeving graag groen houdt, trekt ze er regelmatig op uit om alle troep op te ruimen. Daarin staat ze niet alleen. Net als Sandra hebben zich in de gemeente Landsmeer nog tweeënzestig inwoners verbonden aan ANBI Stichting HelemaalGroen. En uiteraard doen ze op 1 juli mee aan de Peuk Meuk-actie gehouden: zoveel mogelijk peuken opruimen. En op16 september is het weer World Cleanup Day. Daar doet de enthousiaste groep Landsmeer Schoon ook aan mee.

Sandra Cornelissen (52) is geboren en getogen in Den Ilp. Ze werkt als vrijwilliger in de schoolbibliotheek (OBS De Fuik), bij de peutergroep van Berend Botje, bij gymlessen van ISV (tevens voorzitter) en zit in het Sinterklaascomité. Daarnaast loopt ze elke week met haar moeder in natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Altijd met een verrekijker om vogels te kijken én met oude broodzakken om afval in te verzamelen.

Die zakken leegt ze onderweg in vuilnisbakken. Glazen flessen gooit haar moeder later in de glasbak. Het is lekker om buiten in beweging te zijn, vinden ze. Sandra doet ook altijd mee aan de schoonwandelacties van Landsmeer Schoon. Ze gebruikt de app HelemaalGroen en wordt heel tevreden van haar groengekleurde gelopen routes en haar opgetelde geregistreerde kilometers. Helaas moet ze wel constateren dat sommige plekken elke week wel een beurt nodig hebben...

Zo jammer vindt ze het dat mensen hun rommel uit de auto gooien of hun afval achterlaten na een dagje recreëren. Uiteindelijk belandt dit in zee en dat is slecht voor het milieu. Maar in plaats van zich te ergeren steekt Sandra liever de handen uit de mouwen. Vooral het opruimen van de giftige, verontreinigende  peuken en die witte reinigingsdoekjes geeft voldoening. De gemeente Landsmeer regelt grijpers, ringen en vuilniszakken in bruikleen, de samenwerking is plezierig.

Sandra vindt het leuk als mensen een duim opsteken. In gesprekken laat ze zien hoe praktisch het is om altijd een oude broodzak bij zich te hebben. Soms vraagt iemand wel eens of ze niet moedeloos wordt van steeds maar weer dat afval. Dan zegt ze altijd maar: “Weg is weg!” En stilletjes hoopt ze dat er veel mensen mee gaan doen. Alle beetjes helpen immers. 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Meedoen? Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie (app.helemaalgroen.nl). De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de ruim dertienduizend deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. De route van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land is te zien op www.helemaalgroen.nl.

Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Iedereen kan meedoen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel; je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. De opbrengst van de emballage bij Albert Heijn Landsmeer is deze maand voor HelemaalGroen.