Bedenker beeldkwaliteitsplan Balkon overleden

Algemeen
Ashok Bhalotra, ontwerper van het stedenbouwkundig plan van het Balkon op 8 november 2005 bij de maquette van deze wijk.
Ashok Bhalotra, ontwerper van het stedenbouwkundig plan van het Balkon op 8 november 2005 bij de maquette van deze wijk. (Foto: Maasdelta/Henk van der Veen)

Architect Ashok Bhalotra, die het stedenbouwkundig plan voor het Balkon ontwierp, is vorige week dinsdag op 79-jarige leeftijd overleden. Volgens oud-wethouder Arnold Keijzer, die in zijn tijd als wethouder Volkshuisvesting met hem te maken krijgt, was Bhalotra een zeer deskundig architect en een zeer innemend mens. 

Door Chrit Wilshaus

“Hij was de bedenker van het beeldkwaliteitsplan waaraan hij de ontwerpen van gebouwen door architecten steeds toetste. In die rol heb ik hem meerdere keren meegemaakt als hij op het stadhuis was om plannen van architecten te beoordelen. Daarbij schroomde hij niet om hun plannen aan te laten passen als die in zijn ogen niet aan zijn uitgangspunten voldeden. Ik vind dat hij goed heeft nagedacht over de relatie van het Balkon met het water; het is niet zomaar een wijk aan het water geworden. Als stedenbouwkundige had hij nadrukkelijk oog voor de mensen die ergens kwamen te wonen. Vandaar dat hij volgens mij ook graag sprak met de mensen in de straat, zoals dat heet. En wat ik verder heel bijzonder vind is dat als je langs de Koning Willem-Alexander Boulevard loopt ter hoogte van het bedrijventerrein alle vier de appartementengebouwen kunt zien door de manier waarop ze zijn gesitueerd. Mede door hem is het Balkon een beeldbepalende wijk van Maassluis geworden. In die zin zijn we hem veel dank verschuldigd.”

Servetje

Sjoerd Kuiper (PvdA), ontmoet Bhalotra kort nadat hij portefeuillehouder Wonen is geworden. “Dat was een interessante kennismaking. Bij die gelegenheid liet hij een foto zien van een servertje waarop hij zijn eerste ideeën voor het Balkon had geschetst, toen hij in een wegrestaurant was.” Als supervisor is Bhalotra volgens Kuiper tot aan het eind van zijn leven bij het Balkon betrokken geweest. “Het was een heel bijzondere man die innovatief en buiten de kaders dacht. Ook was hij van mening dat de kwaliteit van de architectuur niet alleen meerwaarde heeft voor het Balkon op zich maar op de lange termijn voor de hele stad; architectuur moest voor hem iets toevoegen aan een stad. Daarnaast was hij heel erg begaan met hoe mensen een wijk gebruiken en steunde hij mijn strijd voor meer betaalbare woningen van harte.”

Kattenbroek

Door zijn stedenbouwkundig ontwerp van Kattenbroek, de Amersfoortse wijk die ontstond tussen 1988 en 1994, maakt Bhalotra internationaal naam. Ashok Bhalotra wordt geboren in 1943 in India, waar hij architectuur en stedenbouw studeert. Na gewerkt te hebben in Koeweit en Parijs komt hij in 1971 naar Nederland. In ons land gaat hij dan bij KuiperCompagnons in Rotterdam aan de slag.