Delfland gaat uitstoot lachgas beter aanpakken

Duurzaamheid
Op waterzuiveringsinstallaties kan lachgas (N2O) per ongeluk vrijkomen tijdens het zuiveringsproces.
Op waterzuiveringsinstallaties kan lachgas (N2O) per ongeluk vrijkomen tijdens het zuiveringsproces. (Foto: Hoogheemraadschap van Delfland)

Regelmatig komt er op afvalwaterzuiveringsinstallaties bij de reguliere stikstofverwijdering lachgas (N2O) vrij, en dat is niet om te lachen.

Lachgas (N2O) is een erg schadelijk broeikasgas, bijna 298 keer krachtiger dan CO2. Op waterzuiveringsinstallaties kan het per ongeluk vrijkomen tijdens het zuiveringsproces. Delfland wil in 2050 klimaatneutraal zijn, dus willen ze geen broeikasgassen meer uitstoten.

Nationaal programma

Om de uitstoot van lachgas op waterzuiveringsinstallaties te verminderen, doet Delfland mee aan een speciaal programma: het nationaal Versnellingsprogramma Lachgas. Ze plaatsen sensoren op AWZI Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland om vier jaar lang te meten. Zo leren ze meer over hoe en wanneer lachgas ontstaat en kunnen ze maatregelen nemen om het te verminderen. Deze kennis gebruiken ze ook bij nieuwe installaties, zoals de nog te bouwen De Vergulde Hand in Vlaardingen, om lachgasuitstoot zoveel mogelijk te voorkomen.