Delfland gaat anders baggeren: ‘Maatwerk wordt uitgangspunt’

Duurzaamheid
Delfland gaat de ecologische waterkwaliteit meer verbeteren, meer op maat baggeren én meer zelf baggeren.
Delfland gaat de ecologische waterkwaliteit meer verbeteren, meer op maat baggeren én meer zelf baggeren. (Foto: Hoogheemraadschap van Delfland)

Delfland, waar ook Westland, Den Haag, Rijswijk, Midden-Delfland, Maassluis, Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam (deels) onder vallen, heeft zijn baggerbeleid vernieuwd na een onderzoek van de Rekeningcommissie in 2022. Naar aanleiding van de bevindingen en aanbevelingen heeft het waterschap drie strategieën gekozen om het baggerbeleid te verbeteren, zodat het optimaal bijdraagt aan waterkwantiteit, waterkwaliteit en circulariteit.

Al jarenlang onderhoudt Delfland watergangen om een goede doorstroming te garanderen. Een te dikke sliblaag kan namelijk problemen veroorzaken, zoals wateroverlast. “Met ons vernieuwde beleid dragen onze inspanningen niet alleen bij aan het voorkomen van wateroverlast, maar ook aan het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit en het saneren van vervuilde waterbodems.”

Maatwerk

En dat is niet de enige verandering. “We passen maatwerk toe bij onze baggerwerkzaamheden, waarbij we per watergang beslissen of we tot de standaarddiepte baggeren of dat we dieper gaan om de ecologische of chemische waterkwaliteit te verbeteren,” vervolgt een woordvoerder. “Bovendien voeren we alle baggerwerkzaamheden in stedelijke gebieden zelf uit, wat kostenefficiënter is en ons helpt om onze waterkwaliteitsdoelen te bereiken.”

Het geactualiseerde baggerbeleid is op 6 februari door het college vastgesteld en wordt ter goedkeuring voorgelegd tijdens de Verenigde Vergadering op 21 maart.