“Iemand tegenkomen die in je gelooft: dat hebben we allemaal nodig”

Nieuws
De 48-jarige Tanja woont met plezier samen met haar man en twee kinderen in Maassluis.
De 48-jarige Tanja woont met plezier samen met haar man en twee kinderen in Maassluis. (Foto: MB)

Tanja Cats is zo’n persoon van wie je vanzelf blij van wordt: positief en enthousiast. “We hebben elke dag de keuze om iets voor een ander te doen,” vindt de coördinator van stichting Present. In deze functie koppelt ze vele Maassluizers met een hulpvraag aan vrijwilligers.

Martha Barendse 

Ze vond Maassluis, toen ze hier twaalfenhalf jaar geleden kwam wonen, stiekem maar industrieel en lelijk. “Ik miste de bomen, want ik woonde op de Veluwe.” 

De 48-jarige Tanja woont er nu met plezier, samen met haar man Ricardo Cats en haar twee kinderen. En de 19-jarige zoon van haar man woont om de hoek. Zeven jaar geleden kon de voormalige directiesecretaresse bij toeval tijdelijk invallen als coördinator bij Present en ze is er niet meer weggegaan. Stralend zegt ze: “Je kapitaal zit in je hoofd en mag je doorgeven. En wat is er mooier dan je stad levend houden door andere mensen te ontmoeten en positieve aandacht te geven?”

Per jaar koppelt ze zo’n zevenhonderd keer vrijwilligers aan ‘hulpontvangers’. Dat gaat bijvoorbeeld om het opknappen van een verwaarloosde tuin voor een rouwende weduwe of een vloer leggen voor een alleenstaande moeder die dit niet zelf kan. Via Maasdelta Groep, het wijkteam van VraagRaak en andere maatschappelijke organisaties komen de aanvragen binnen. “Die mensen hebben niet alleen een smalle beurs, maar ook een klein netwerk. Dus helpen wij, ondersteund door subsidies en donaties. Deze doelgroep is echter lastig te bereiken, mijn droom is dan ook dat er één loket voor alle welzijnsorganisaties in Maassluis zou komen!”

Bella Compliment

Het is haar enige wens, liever vervult ze andermans wensen. Zo ging ze afgelopen december samen met haar man en hun twee kinderen voor vijf weken naar Brazilië om in een kindertehuis te helpen. Stiefzoon Jan bleef thuis om op het huis te passen. Ze verklaart: “Ooit woonde ik een lezing bij van Paul van Opstal, de oprichter van het kindertehuis. Mensen die kinderen een warm thuis bieden, raken me altijd recht in mijn hart. Ik was zelf ook een pleegkind en weet hoe belangrijk het is om iemand tegen te komen die in je gelooft. Het was prachtig om te doen, misschien gaan we komende zomer weer.”

Het is de ‘community’ gedachte die haar aanspreekt. Om die reden heeft ze gekozen voor een basisschool in Maasland voor haar kinderen Joshua (groep 7) en Benthe Marijn (groep 3). “Het dorpse karakter spreekt me aan. Daar merk je dat mensen omzien naar elkaar,” aldus Tanja. 

Naast haar werk en gezin speelt ze de ukelele voor haar plezier en is ze ook nog ondernemer. Dan heet ze Bella. Voor haar bedrijfje ‘Bella Compliment’ wordt ze namelijk ingehuurd voor feesten of beurzen om complimenten uit te delen aan de gasten. “Ik deel onverwacht geschreven of gesproken complimenten uit aan mensen. Dat is superleuk! Ik laat gasten ook elkaar complimenten geven. Dat leidt soms tot heel emotionele taferelen hoor, er wordt dan wat afgeknuffeld.” Haar motto is nu eenmaal: positief zijn is gratis, dus waarom zou je dat niet doen?