Maaslandse golfster Trang Nguyen beleeft sportieve doorbraak

Sport
Het verhaal van Nguyen is opmerkelijk.
Het verhaal van Nguyen is opmerkelijk. (Foto: PR)

Het zijn mooie tijden voor Trang Nguyen. De 53-jarige Maaslandse werd eind juli Nederlands kampioen golf (Matchplay, leeftijdscategorie 50+) en plaatste zich afgelopen weekend ook nog eens voor de Europese Kampioenschappen voor landenteams in Valencia in Spanje. 

Dat betekent dat ze ons land mag vertegenwoordigen in de grootste Europese golfwedstrijden. Een droom komt daarmee uit voor de geboren Amerikaanse, die sinds enkele jaren ook een Nederlands paspoort heeft.

Het verhaal van Nguyen is opmerkelijk, want tot 2007 had ze nog nooit een golfclub aangeraakt. Maar via haar vriend, die zelf golft en vaak wedstrijden speelt, besloot ze dat jaar ook maar eens een poging te wagen om wat ballen af te gaan slaan. “Dat ging goed en ik kreeg er plezier in”, zegt Trang in de brasserie van Golfbaan Delfland in Schipluiden. “Ik ben me daarna langzaam gaan ontwikkelen, merkte ook dat ik competitief was. Ik wilde heel graag beter worden en toen ik in 2010 tijdens een toernooi in Amsterdam tweede werd, was dat voor mij hét moment om er helemaal voor te gaan. Ik werd niet veel later ontdekt door een scout van een club in Tilburg. Ik besloot in te gaan op hun vraag om voor hen te komen spelen. Ik speelden op de beste golfbanen in Nederland en ik presteerde op hoog niveau. Eigenlijk ging alles goed tot in 2018 het noodlot toesloeg.”

Noodlot

Dat jaar werd er bij Trang borstkanker geconstateerd. Haar wereld stortte in, het golf verdween volledig naar de achtergrond. Alle focus lag vanaf dat moment op behandelingen én herstel. En herstellen deed ze. “Ik was er een klein jaar uit geweest. Mijn kracht was verminderd, ik moest weer langzaam op gaan bouwen. Niet veel later brak corona uit en lag weer alles stil. Dat was voor mij de aanleiding om mijn golfcarrière een vervolg te geven op Golfbaan Delfland. Ik trainde daar, werkte aan het verlagen van mijn handicap en langzaam maar zeker ging ik weer richting mijn oude niveau. En nu is het moment aangebroken dat ik weer bijna net zo goed ben als voor mijn ziekte. Sterker nog, door de ziekte ben ik mentaal sterker geworden. Ik merk dat ik mij nog beter kan focussen, beter met tegenslag om kan gaan en nog meer kan genieten van het spel.”

Droom

Trang zegt momenteel bijna in een soort droom te leven. “Ik ben gezond, speel mooie toernooien, Nederlands kampioen, Nederlands international. Het kan haast niet beter. Mijn toekomstdromen? Ik zou graag nog iets meer buitenlandse toernooien spelen, maar als amateur is dat kostbaar. Daarom zou het fijn zijn als ik een of meerdere sponsoren zou kunnen vinden. De ultieme droom is om op toernooien tegen de beste professionele golfvrouwen ter wereld te spelen. Om mij met hen te kunnen meten, zou helemaal geweldig zijn! Dat idee inspireert mij, zoals ik misschien weer andere vrouwen kan inspireren om groot te dromen en in zichzelf te blijven geloven.”