Home-Start genomineerd voor Beste vrijwilligersorganisatie Medemblik 2020

Algemeen
Home-Start wordt gefeliciteerd met de nominatie voor de vrijwilligersprijs. V.l.n.r. staan Tryja Boven (vrijwilliger), Christine Samsom (coördinator) en Saskia Hartmans.
Home-Start wordt gefeliciteerd met de nominatie voor de vrijwilligersprijs. V.l.n.r. staan Tryja Boven (vrijwilliger), Christine Samsom (coördinator) en Saskia Hartmans. (Foto: aangeleverd)

Home-Start is genomineerd voor de vrijwilligersprijs in de categorie ‘Beste vrijwilligersorganisatie Medemblik 2020’. Deze waarderingsprijs wordt jaarlijks georganiseerd door de gemeente Medemblik in samenwerking met het Vrijwilligerspunt. De bekendmaking van de winnaar van deze prijs vindt plaats op 29 januari.

Vrijwilligers van Home-Start staan klaar voor gezinnen die tegen problemen aanlopen. Zij geven uit eigen ervaring bijstand en praktische tips om gezinnen ondersteuning te bieden bij de opvoeding van opvoeding van opgroeiende kinderen in de periode vanaf 28 weken zwangerschap tot gezinnen met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar.

Stemmen

Inwoners van de gemeente Medemblik hebben invloed op wie deze prijs verdient, iedereen mag zijn of haar stem uitbrengen. De organisatie met de meeste stemmen wint de prijs. Iedereen kan vanaf 15 januari online stemmen op zijn favoriete vrijwilligersorganisatie op www.vrijwilligersprijsmedemblik.nl.

Verschil maken

Christine Samsom, coördinator Home-Start Gemeente Medemblik: “De vrijwilligers van Home-Start maken een verschil in (jonge) gezinnen. Ze zetten zich vanuit hun hart in om ouders te ondersteunen in een periode dat het even niet zo lekker loopt. Ze komen ongeveer een jaar wekelijks een paar uur bij het gezin langs. Ze geven de ouder waar deze behoefte aan heeft: vriendschap, vertrouwen, een luisterend oor, praktische hulp; het kan van alles zijn. Vrijwilligers gebruiken hierbij hun eigen ervaring als opvoeder, hierdoor kunnen ze zich echt inleven in de ouders. Een waardering in de vorm van deze prijs zou een prachtige opsteker zijn om onze vrijwilligers te laten zien hoe waardevol ze zijn voor gezinnen!”

Begeleiding

Kinderen opvoeden kan ontzettend veel plezier en voldoening geven, maar het is niet altijd even makkelijk om een gezin draaiende te houden en die leuke ouder te zijn. “Moeilijkheden met de kinderen, spanningen in de relatie, ziekte, weinig contact met familie en vrienden of… vul het maar in. Meestal lossen ouders de problemen zelf op, maar soms is het teveel. Op dat moment kan een getrainde vrijwilliger van Home-Start tijdelijk uitkomst bieden. De vrijwilliger en de ouder trekken samen op en zoeken naar mogelijkheden. Dit zet de ouder in zijn of haar kracht en zorgt ervoor dat kleine problemen niet hoeven uit te groeien in grote problemen.”

Vertrouwen

Door inzet van Home-Start krijgen ouders het vertrouwen weer om hun gezin op de rit te krijgen. “Hierbij neemt de vrijwilliger het huishouden niet over, maar staat naast de ouder. Het is geen hulpverlener, de vrijwilliger en ouders zijn altijd gelijkwaardig. Zie het als een buurvrouw die aanbelt en vraagt waar ze bij kan helpen. De moeder of vader houdt altijd de regie.”

Vrijwilligers

Home-Start is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zelf opvoedervaring hebben, goed kunnen luisteren en tijd en aandacht hebben voor een gezin. “Omdat verwijzers (consultatiebureaus, wijkteams, maatschappelijk werk en scholen) ons steeds beter weten te vinden, krijgen we regelmatig nieuwe aanmeldingen van gezinnen. Maar ook gezinnen zelf nemen contact met ons op met een ondersteuningsvraag. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via tel. 06-10959288 of c.samsom@humanitas.nl. Voor meer info: www.home-start.nl. Na een intake krijgen de vrijwilligers training en begeleiding van de coördinator.”

Toekomstvisie

Christine ziet graag dat Home-Start zo snel mogelijk in meerdere gemeentes in West-Friesland wordt ingezet. “Uit de aanvragen blijkt dat er veel behoefte is aan deze laagdrempelige en preventieve ondersteuning in de opvoeding. ‘Nee’ verkopen is voor ons geen optie, we willen aan alle gezinnen in West-Friesland ondersteuning bieden. Want door vroegtijdig een ouder in zijn of haar kracht te zetten voorkomt vaak een hoop problemen voor de toekomst!”

Een vrijwilliger van Home-Start helpt een gezin.