Robin Berkhout uit Andijk doet voor de vijfde keer mee aan Skills Heroes

Algemeen
Robin doet voor de vijfde keer mee aan Skills Heroes.
Robin doet voor de vijfde keer mee aan Skills Heroes. (Foto: Rob Duin)

Robin Berkhout (23) uit Andijk doet mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Robin strijdt om de eer bij de meubelmakers. Hij volgt zijn opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard. Het NK wordt 23 en 24 maart gehouden in de RAI in Amsterdam.

Bijzonder is dat Robin voor de vijfde keer meedoet met het Nederlands kampioenschap. “Tijdens mijn vorige opleiding als bouwtimmerman deed ik drie keer mee aan de Skills the finals, het NK voor beroepen”, laat Robin weten. “De eerste keer was in 2018 en toen eindigde ik op de tweede plaats. De tweede keer was in 2019 en toen behaalde ik een eerste plaats. Als vervolg hierop mocht ik ook deelnemen aan het WK bouwtimmeren in Kazan, Rusland. Toen stond ik als dertiende op de eindranglijst. De derde keer was in 2020, toen eindigde ik ook een eerste plaats. Vorig jaar (2022) deed ik voor het eerst mee als meubelmaker en toen behaalde ik een derde plaats. En nu ga ik dus voor de vijfde keer de strijd aan bij Skills Heroes.”

Laatste keer

Voor Robin is dit jaar de laatste keer dat hij mee kan doen met een Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten. “Inderdaad, dit is mijn laatste keer. Het is verplicht om een opleiding te volgen als je mee wilt doen aan Skills Heroes en er hangt ook een bepaalde leeftijd aan. Dit schooljaar ben ik klaar met de opleiding en dan ga ik het stokje overdragen aan een andere student van het Horizon College. En ook al weet ik wat mij te wachten staat, ook deze laatste keer is het spannend. Ik heb nog altijd de drang om te winnen. Aangezien ik goede concurrentie heb, moet ik alles op alles zetten om kans te maken op een podiumplek.”

Drive

Robin vervolgt: “Mijn drive om voor de vijfde keer mee te doen heeft alles te maken met het WK bouwtimmeren waar ik in 2019 aan deelnam. Dat vind ik een gigantische mooie ervaring. Het is met geen pen te beschrijven wat ik daar heb meegemaakt, maar als ik deze keer goud win op Skills the finals, dan mag ik in basis mee naar het Europees kampioenschap in Gdansk, Polen. Dit is mijn doel waar ik naartoe werk. Op het moment dat ik hier naartoe mag, dan heb ik alle mogelijke wedstrijden gehad. Maar dan moet ik natuurlijk wel eerst Nederlands kampioen worden.”

Opdracht

Op het NK in Amsterdam moet Robin een tafel maken. “Maar hoe die eruit ziet, wordt pas bekend gemaakt vlak voor de wedstrijd”, legt Robin uit. “Iedereen krijgt dezelfde opdracht, dus eigen creativiteit komt niet echt aan bod. Meestal zijn er meerdere manieren om het meubel tot het vereiste resultaat te maken, dus daar kan een deelnemer wel creatief in zijn. En moet ook slim werken om alles binnen de gestelde tijd (twaalf uur) af te hebben.”

Mbo-toppers

In totaal doen negen studenten van het Horizon College mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten. De wedstrijden worden georganiseerd door WorldSkills Netherlands. 

Per finale strijden acht mbo-studenten om de nationale eer. De studenten die zich gekwalificeerd hebben, behoren tot de mbo-toppers in hun vakgebied. De studenten volgen hun opleiding bij het Horizon College, met locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend.

De finalisten zijn: 

Sanitaire- en verwarmingstechnicus: Sam Strijbis (huidig Nederlands kampioen); 

Bouwtimmeren: Yvanka de Reus (huidig Nederlands kampioen); 

Meubelmaken: Robin Berkhout; 

Tegelzetten: Junior Macaia; 

Autotechnicus: Ryan Meuwese; 

Applicatie- en mediaontwikkelaar: Lennon Stolk; 

Mediavormgever: Lisa Fennema; 

Apothekersassistent: Noortje Rijser 

Verzorgende IG: Maaike van der Steen.

Het Europees kampioenschap vindt in september plaats in de Poolse stad Gdansk. 

Steentje bijdragen

Robin werkt nu als meubelmaker bij Contest Yachts in Medemblik. “Hier heb ik het enorm naar mijn zin en ik verwacht hier nog wel een tijdje te blijven. Gezien mijn verleden als bouwtimmerman heb ik ook verschillende keren een wedstrijd voor bouwtimmeren beoordeeld als jurylid. Dit vind ik erg leuk, dus hier wil ik ook mee verder gaan. Ik heb de afgelopen jaren een hele mooie tijd beleefd en ik wil graag mijn steentje bijdragen om een ander ook zo’n mooie tijd te geven.”