Groot onderhoud voor de Herder in Medemblik is hard nodig

Algemeen
Hand van Loon en voorzitter Bert de Jong bij een plek die onderhoud nodig heeft.
Hand van Loon en voorzitter Bert de Jong bij een plek die onderhoud nodig heeft. (Foto: R.Gieling)

Eeuwenlang bepaalden windmolens het aangezicht op de stad Medemblik. Van de vroegste geschiedenis van de meelmolens is weinig bekend. Op oude kaarten staat de Westermolen sinds circa 1565 afgebeeld. Nadat de Westermolen wegens verval in 1948 werd gesloopt, is van 1986 tot en met 1990 door een aantal vrijwilligers op dezelfde plek molen de Herder neergezet. Deze molen werkte eerst vanaf 1695 in Jisp/Wormer als oliemolen en vanaf 1903 als korenmolen in Willeskop. En nu dus als meelmolen in Medemblik.

Stichting de Medemblikker Meelmolen heeft sinds 1990 de zorg over de Herder. Een taak die het bestuur, samen met een groep van bijna 35 enthousiaste vrijwilligers, met veel plezier vervult. Door middel van rondleidingen, meelverkoop, verschillende jaarlijkse evenementen in en rond de molen, plus de verhuur van de bij de stichting behorende Poorthuis, kan zij jaarlijks genoeg financiële middelen genereren om de monumentale molen draaiende te houden. Maar...

Groot onderhoud

Maar een molen staat dag in dag uit, jaar in jaar uit, in weer en wind. “Op een gegeven moment slijten er bepaalde onderdelen en dan is er groot onderhoud nodig”, laat bestuurslid Hans van Loon weten. “Dat was vroeger zo en nu nog steeds. Bij molen de Herder moeten hoognodig het wiekenkruis, de windpeluw, de spruiten, de staart en meerdere kleine onderdelen vervangen worden. Hiervoor is veel geld nodig. De totaalkosten van alle werkzaamheden bedragen bijna twee ton. Hiervan heeft de stichting al een subsidie van 109.000 euro toegezegd gekregen van de provincie Noord-Holland. Maar de stichting hoopt zo snel mogelijk het resterende bedrag bij elkaar te krijgen voor deze ingrijpende restauratie. En met de steun van de inwoners blijft onze molen draaien.”

Hans zit sinds kort in het bestuur van stichting de Medemblikker Meelmolen. “Ik ben medeverantwoordelijk voor de promotie van de molen en de organisatie van de evenementen, zoals de rommelmarkten, de plantjesmarkt en Halloween. Ik denk dat de meeste mensen mij wel kennen, omdat ik op de evenementen sta als pannenkoekenbakker.”

Theo Siepe

De Medemblikker kwam tien jaar geleden met de molen in aanraking door molenaar Theo Siepe. “Theo was heel erg betrokken met de molen en hij was mijn buurman, helaas in 2018 veel te vroeg overleden. Door zijn enthousiasme kreeg ik ook interesse in de molen en zo is het balletje gaan rollen. Ik hoop dat iedereen de ernst van onze situatie inziet en ons financieel wil steunen. Onze molen moet blijven draaien, want stilstand is achteruitgang”, legt Hans uit. “De Herder is toch wel de trots van Medemblik en staat op een geweldige plek. Het zou doodzonde zijn om zo’n iconisch bouwwerk aan zijn lot over te laten. Daarom is elke euro belangrijk om deze monumentale en iconische molen voor de stad Medemblik te behouden.”

Ook een steentje bijdragen om de meelmolen te behouden? Ga dan naar www.meelmolendeherder.nl of scan de QR-code.


Of breng een bezoek aan de Herder, Westerdijk 3 in Medemblik. Kijk op de website wanneer er een activiteit of rondleiding plaatsvindt.

Wie deel wil uitmaken van het enthousiaste vrijwilligersteam, kan contact opnemen via info@meelmolendeherder.nl 

Afbeelding