Dag van het Kasteel op het Keenenburg kasteelterrein in Schipluiden

Nieuws
Afbeelding
(Foto: PR)

Op Tweede Pinksterdag, 20 mei, zal de landelijke Dag van het Kasteel weer volop gevierd worden. Dit jaar staat het evenement in het teken van ‘Aan Tafel’, met een bijzondere focus op voedsel en eten. In Schipluiden zal de Stichting Beleving Kasteel Keenenburg het voormalige kasteel Keenenburg in de schijnwerpers zetten; zowel op het terrein van het voormalig kasteel als bij Museum Het Tramstation worden tussen 11.00 en 16.00 uur activiteiten voor jong en oud georganiseerd. 

Op het kasteelterrein staan vrijwilligers klaar om bezoekers mee te nemen op een reis door de geschiedenis en archeologie van de Keenenburg. Daarnaast worden ook toekomstplannen onthuld om het terrein om te toveren tot een unieke ontmoetingsplaats. Vanaf 11.00 uur wordt er koffie geserveerd, vergezeld van een stukje Keenenburger, en voor de jongere bezoekers zijn er kleur- en knutselactiviteiten en een springkasteel. In Museum Het Tramstation kunnen bezoekers de Keenenburgkamer verkennen, waar vondsten uit opgravingen te bewonderen zijn, evenals een maquette van het kasteel. Met behulp van VR-brillen kunnen bezoekers zelfs een virtuele speurtocht maken door enkele vertrekken van het kasteel, met begeleiding voor degenen die dat nodig hebben.

Om 12.00 uur zal burgemeester Fenna Noordermeer het naambord onthullen op de nieuwe toegangspoort tot het kasteelterrein aan de Kasteellaan. Daarnaast zullen vrijwilligers van de Schervengroep van het museum demonstraties geven van hun werk, zoals het restaureren van archeologische vondsten uit Keenenburg en het archiveren van deze voorwerpen voor verder onderzoek. Deze activiteiten passen perfect bij het thema ‘Aan Tafel’, met voorwerpen zoals kookpotten, schalen, borden, pijpenkoppen en botten.

Voor de culinaire liefhebbers staat van 12.15 tot 13.30 uur de historische lunch ‘Aan tafel op de Keenenburg’ gepland, waarbij deelnemers aan lange tafels in de kasteeltuin kunnen genieten van live folksong muziek. Reserveren is vereist voor deze lunch, die €18,- per persoon kost en plaats biedt aan 50 gelukkigen. Reserveren kan via het online aanmeldformulier: https://forms.gle/iRDGK45ym4ZHzxeE8 

Voor degenen die meer willen ontdekken, biedt het arrangement ‘Op zoek naar de sporen van de Keenenburg en de Trekvaart’ een uitgebreide ervaring. Dit omvat rondleidingen in de kasteeltuin en Museum Het Tramstation, gevolgd door een vaartocht met de fluisterboot Andante, waarbij uitleg wordt gegeven over de Trekvaart. Ook hiervoor is aanmelding vereist, tegen een prijs van €17,50 per persoon.

Tot slot zal historicus Jacques Moerman om 15.00 uur een bijzondere wandeling leiden, waarbij deelnemers op zoek gaan naar sporen van het oorspronkelijke Keenenburg kasteelterrein in Schipluiden. Deze wandeling, met een duur van anderhalf uur, belooft een fascinerende reis door de geschiedenis van de regio.

Afbeelding