Ingetogen eerbetoon aan Theo van der Stap

Nieuws
De familie Van der Stap komt elk jaar naar de herdenking in Midden-Delfland.
De familie Van der Stap komt elk jaar naar de herdenking in Midden-Delfland. (Foto: GvW-T)

In 2019 werd er een brug vernoemd naar de Hoornse verzetsstrijder Theo van der Stap. Sindsdien worden er jaarlijks bloemen gebracht. Ook de vlag hangt halfstok. De burgemeester en een delegatie van het 4 en 5 mei comité zijn aanwezig en de familie komt trouw elk jaar. Hoornse inwoners, dit jaar zelfs wat jongelui, brengen spontaan een eerbetoon.

Gemma van Winden-Tetteroo

Den Hoorn heeft sinds die bewuste dag in februari 2019, toen er eindelijk na jaren en jaren een brug naar de verzetsstrijder Theo van der Stap vernoemd is, een eigen bescheiden herdenkingsplek. Niet alleen de naam van deze vroegere inwoner van Den Hoorn prijkt op de brug, er is ook een mooi plateau bevestigd waarop een foto te zien is en een korte tekst. Zo blijft de herinnering aan deze dappere man bewaard.

Wens

De familie komt elk jaar opnieuw naar de Dodenherdenking in Schipluiden en de afgelopen vijf jaar dus ook naar het monument van hun oom. In 2019 heeft de jongste broer van Theo van der Stap, Joop, de brug nog kunnen openen. Het was zijn grootste wens om een straat, een plein of een brug vernoemd te krijgen naar zijn jong overleden oudere broer die hij zo bewonderde. Al vele jaren had met name Kees van Paassen, de kanoman, pogingen gedaan om die wens in vervulling te laten gaan, maar tevergeefs. Mede dankzij het doorpakken van wethouder Hans Horlings is dat uiteindelijk gelukt. Joop van der Stap was zeer ontroerd en heel gelukkig dat hij dat toen nog mee mocht maken.