Careline van der Lippe stopt als directeur van De Noorderschool en De Rietkraag.
Careline van der Lippe stopt als directeur van De Noorderschool en De Rietkraag. (Foto: Rodi Media/MvS)

Nieuw avontuur voor Careline van der Lippe

Algemeen

Door Marcel van Stigt

OOSTZAAN – Careline van der Lippe stopt als directeur van De Noorderschool en De Rietkraag. Op 8 augustus levert ze haar sleutels in en maakt ze zich op voor een nieuw avontuur: ze wordt directeur van IKC De Werf in Zaandijk.

Bijna veertig jaar zit Careline van der Lippe al in het onderwijs. In 1983 begon ze als kleuterjuf op een Zaanse school om na zeven jaar datgene te gaan doen waar haar kracht bleek te liggen: een school een eigen gezicht geven. Dat deed ze wat verder van huis, in Almere. Almere was in aanbouw, jonge gezinnen gingen er wonen en daar hoorde natuurlijk een school bij. Die heeft ze opgezet en na vijftien jaar stortte ze zich op een nieuwe klus, en nu weer dicht bij huis.

“Ik werd directeur bij De Noorderschool, maar stond ook voor de klas. De school was aan vernieuwing toe en ik heb Piet Boon, een van de ouders, om zijn medewerking gevraagd. Hij is met een ontwerp gekomen. Uiteindelijk heeft het tien jaar geduurd voordat aan de nieuwbouw is begonnen. Het voortbestaan is altijd een discussiepunt geweest; maar men vond het ‘not done’ om met de school, die al sinds 1632 bestaat, te stoppen.”

Nieuwe woonwijk

De vernieuwde school was bedoeld voor honderd kinderen en dat aantal werd moeiteloos gehaald. Er kwamen aanmeldingen binnen vanuit de nieuwe woonwijk die in het noordelijke deel van Oostzaan ontstond, maar er stapten ook kinderen over van andere scholen omdat ze het daar kennelijk niet konden vinden.

Na een uitstapje naar Monnickendam om een volgende nieuwe school op te zetten – De Gouwzee - keerde Careline terug naar Oostzaan. De Noorderschool nam ze weer onder haar hoede en daar kwam De Rietkraag bij. “Er rezen toen wel wat bezwaren: werd De Rietkraag een tweede Noorderschool? Maar ik zocht voor beide scholen juist een eigen gezicht. De Rietkraag had altijd veel succes met volleybaltoernooien. Zo ben ik erop gekomen de school een sportief profiel te geven. Ook wilde ik daar een flexibele vakantie en een continurooster invoeren. Maar wel stap voor stap. Nu ben ik bezig met nieuwbouwplannen voor De Rietkraag. En ik zou daar werkplekken voor ouders willen. Dat is ingegeven door de coronatijd, waarin er veel meer thuis wordt gewerkt.”

Oplossingen bedenken

Aan ideeën heeft Careline nooit gebrek gehad. Integendeel: oplossingen bedenken is juist datgene wat haar drijft. “Wat vraagt de maatschappij? Waar bestaat behoefte aan? Wat is goed voor de ontwikkeling van de kinderen? Dat zijn mijn uitgangspunten.”

Op De Noorderschool heeft zich dat vertaald in een pro-actieve houding binnen het team en bij de kinderen. Het creëren van de minibieb is daar een goed voorbeeld van. Deze is opgezet vanuit een initiatief van de kinderen. Vanwege deze slagvaardige benadering mag de school het predicaat ‘The Leader in Me’ dragen. Het heeft even geduurd voordat de aanvraag werd gehonoreerd - in het schoolteam hebben wat wisselingen plaatsgevonden en de nieuwe leerkrachten moeten zich de principes eerst eigen maken – maar nu is de officiële erkenning dan eindelijk binnen.

Eenpitter

Careline gaat daar niet uitgebreid met de armen over elkaar van genieten. Ze is getipt dat bij IKC De Werf een vacature is ontstaan en het bloed is bij haar gaan kriebelen. “De Werf is een eenpitter, een school met een eigen bestuur. Ik kan daar als directeur meer zelf bepalen en dat is voor mij een leuke uitdaging. Het is een school met driehonderd kinderen en met een goede naam. Aan mij de taak om het profiel nog duidelijker neer te zetten. Ook daar ga ik me richten op persoonlijkheidsvorming, ruimte creëren voor kinderen. Mijn ervaring neem ik mee. Ik heb altijd iets in gang gezet en dat wil ik daar ook doen. Maar wel weer stap voor stap.”

Nu eerst nog wat zaken voor De Noorderschool en De Rietkraag afronden. In de hoop dat datgene wat tot stand is gebracht niet teniet wordt gedaan, al snapt ze ook wel dat met een nieuwe directie ook een nieuwe visie wordt uitgedragen. “Maar ik hoop vooral dat ik, net als oud-leerlingen, word gepromoveerd tot ‘vriend’ van De Noorderschool en De Rietkraag.”

Afbeelding
Negentig jaar dé club van Oostzaan Algemeen 27 jun, 11:05
Afbeelding
Opgegroeid tussen groente en fruit Algemeen 27 jun, 10:11
Afbeelding
Atelierroute in Oostzaan trekt veel publiek Algemeen 27 jun, 09:19
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Dolen door het duister Algemeen 25 jun, 10:48
Afbeelding
Complimenten voor Daan en Lucas Algemeen 23 jun, 14:51
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Robert Leroy treedt belangeloos op voor de Zonnebloem Jong Amsterdam Algemeen 23 jun, 11:46
Afbeelding
Brand op zolder van woning Zaandam 112-nieuws 22 jun, 21:17
Afbeelding
‘Ik heb als burgemeester van Oostzaan mijn plek gevonden, heb er schik in’ Algemeen 21 jun, 11:54
Afbeelding
Twee koren, één concert Algemeen 20 jun, 18:15
Afbeelding
Henk Bierdrager zeventig jaar lid van muziekvereniging Concordia Algemeen 20 jun, 18:04
Afbeelding
Rob Sweers stopt als kapper Algemeen 20 jun, 11:51
Afbeelding
Popquiz met liedjes uit vervlogen tijden Algemeen 20 jun, 11:16
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.