Simone de Jong.
Simone de Jong. (Foto: Rodi Media/MvS)

‘Met mijn boek wil ik bewustwording op gang brengen’

Algemeen

Door Marcel van Stigt

TUINDORP OOSTZAAN – Zorg voor elkaar, zorg voor de natuur. Dat is de kern van de kinderboeken die Simone de Jong over het meisje Mara heeft geschreven. Onlangs is ‘Op zoek naar het groene goud’ verschenen, het vervolg op ‘Het geheim van meneer Hartjes’. “Ik wil bewustwording op gang brengen.”

Op de NDSM-werf, in het Treehouse, heeft Simone de Jong haar werkplek. Omgeven door mede-kunstenaars en in een inspirerende sfeer kan ze haar creativiteit moeiteloos kwijt. Ze maakt theatervoorstellingen voor kinderen van twee tot zes jaar, geeft theater- en schrijfles en schrijft kinderboeken. Haar voorstellingen noemt ze levende plaatjesboeken, bijvoorbeeld over een kluizenaar die in een vierkant houten huisje woont. Het huisje beweegt en stukje bij beetje komt de geïsoleerde bewoner in beeld. Het jeugdige publiek ziet steeds meer, en hoe meer de kluizenaar zichzelf blootgeeft, hoe meer blijkt dat hij heel verlegen is.

Simone is begaan met mensen die niet helemaal gelukkig zijn en wel wat hulp kunnen gebruiken, ook al zullen ze daar niet makkelijk om vragen. Het is, naast zorg voor de natuur, een thema van de twee kinderboeken die ze heeft geschreven. 

“Ik voel me thuis tussen kinderen, kan dan veel meer mijn fantasie gebruiken”, vertelt ze. “Ook wilde ik al heel lang een kinderboek schrijven. Het eerste deel, ‘Het geheim van meneer Hartjes’, gaat over een meisje, Mara, dat regelmatig ziek is. Ze ontdekt een geheime club dames die andere mensen helpen. Dat doen ze stiekem; de mensen mogen het niet merken. Mara wil bij die club horen. Ze leert inbreken om te kunnen beoordelen welke hulp mensen nodig hebben.”

Als inspiratiebron diende het boek ‘Let niet op de rommel’. Het verhaalt over de belevenissen van Henk Plenter, die ruim veertig jaar woningen heeft opgeruimd voor de GGD Amsterdam. Achter de hermetisch gesloten voordeuren trof hij veel verborgen leed aan: ernstig vervuilde mensen, geobsedeerde verzamelaars, psychiatrische probleemgevallen, eenzaam overledenen, doorgeschoten dierenliefhebbers en andere drama’s. 

In ‘Op zoek naar het groene goud’ trekt Simone de lijn van het eerste deel door. Hierin staan mensen centraal die het zwaarder hebben, een vergeten groep. Mensen bijvoorbeeld van wie gas en elektra zijn afgesloten. Simone voert een groep buurtbewoners op die hulp nodig hebben. Samen met professor Harrie wil ze speciale geuren voor hen ontwikkelen. Daarvoor bevinden zich in de stad echter te weinig planten. Ze gaan op reis naar een buitenlandse geurprof om geschikte ingrediënten te vinden. Daar belanden ze in een onverwacht avontuur.

Het levert een spannend, grappig verhaal op, bedoeld voor kinderen vanaf negen jaar, waarin spelenderwijs ook het thema ‘de kracht van de natuur’ wordt aangestipt. 

“Kinderen maken zich zorgen om de natuur”, aldus Simone. “En met mijn boek wil ik bewustwording op gang brengen, verpakt in een spannend, leuk avontuur.”

Boek bestellen? Zie www.clavisbooks.com

Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:23
Afbeelding
Oostzaans sprintkanon Nienke Veenhoven naar Team Jumbo-Visma Sport 22 nov, 11:48
Afbeelding
Bel Canto schittert in Boccaccio Cultuur 22 nov, 09:00
Afbeelding
Vogels in de winter: zo kun jij helpen! (3 tips) Algemeen 21 nov, 16:02
Afbeelding
Henk Veen jubileert - de honderd beste Spo(r)tprenten in een bundel Nieuws 21 nov, 14:53
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Surprise! Column 21 nov, 13:59
Afbeelding
Oostzaanse organisatoren non-profit-evenementen raken verstrikt in wirwar aan regels Nieuws 21 nov, 13:29
Afbeelding
Helemaal wel voor Compaen Sport 21 nov, 09:34
Afbeelding
Oranje en het WK: zo deed Nederland het de afgelopen jaren op het WK VIDEO 20 nov, 12:41
Afbeelding
Wat is Kerst? Waarom vieren we het op 25 en 26 december? Zo zit het Algemeen 20 nov, 07:45
Afbeelding
Ongeval op Kolkweg 112-nieuws 19 nov, 21:08
Afbeelding
Handen vol aan opknappen ‘het Warme huis’ Nieuws 19 nov, 16:52
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Oostzaan

Op Rodi Oostzaan volg je het laatste nieuws uit Oostzaan. Rodi Oostzaan informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Oostzaan

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Oostzaan in je mailbox.