Aanpak actiegroep Molenwijk Schoner loont

Nieuws
Freek van Raam initieert en coördineert de acties.
Freek van Raam initieert en coördineert de acties. (Foto: Rodi Media/MvS)

MOLENWIJK – Onder aanvoering van Freek van Raam (75) trekken leden van de actiegroep Molenwijk Schoner elke eerste zaterdag van de maand met grijpers en vuilniszakken langs de flats om zwerfaval van de straat te prikken. Zelf belt hij zo nu en dan bij bewoners aan om ze erop te wijzen dat volle vuilniszakken beter niet vanaf het balkon naar beneden moeten worden gekieperd. De acties hebben effect. De wijk wordt steeds schoner – en daarmee minder aantrekkelijk voor ratten – en steeds meer bewoners tonen betrokkenheid. De volgende stap is het aanpakken van bedrijven die afval in de wijk dumpen. 

Door Marcel van Stigt

We treffen Freek van Raam bij de twee afvalcontainers nabij de flat Bovenkruier. De tegels eromheen zijn vrij van afval. Dat is wel eens anders geweest. Om dat te illustreren toont hij een foto op zijn mobiel. Te zien is een enorme hoeveelheid rotzooi, lukraak op een hoop gegooid. Dat gebeurt nu niet meer. De bemoeienissen van de actiegroep lonen. Maar er moet nog wel wat werk worden verzet. 

Dat blijkt als een grote, witte bestelbus zonder duidelijk doel aan komt rijden. “Loop maar even verder, even uit het zicht”, zegt Van Raam, “dan pak ik hem straks aan.” Hij heeft het sterke vermoeden dat we getuige zullen zijn van een dumping. De auto lijkt te worden geparkeerd, maar rijdt ineens weg. Het heeft er alle schijn van dat de chauffeur Freek en de journalist heeft gezien en van zijn snode plan afziet. De volgende keer heeft hij misschien minder geluk.

De Molenwijk werd al jaren ontsierd door enorme bergen afval. Vuilniszakken die gemakshalve over de rand van het balkon werden gekieperd, plekken voor het grofvuil die dagelijks werden volgebouwd, bedrijfswagens die hun afval in de wijk op straat dumpten en dat nog steeds doen. Een groot feest voor ratten.  

Die enorm rotzooi overal, en dat in die mooie groene wijk - Freek van Raam begon zich er steeds meer aan te storen. “Maar ik was het zat om steeds maar weer te mopperen en te kankeren”, zegt hij. “Ik wilde er iets aan doen. In maart 2020, toen de coronacrisis uitbrak, ben ik bij de Paltrok en Bovenkruier begonnen met opruimen. Er sloten zich enkele bewoners aan, onder wie Yvonne, Maggie, Joke en Joop, en zo is de actiegroep Molenwijk Schoner ontstaan. Zonder die vier had ik het nooit gered. We hebben nu een vaste kern met vijf deelnemers en daarnaast zijn er nog zeven bewoners die regelmatig meehelpen. Elke eerste zaterdag gaan we de straat op om afval te prikken. Dat levert altijd zeven volle vuilniszakken op.”

De acties hebben succes, maar ook de bron moest worden opgespoord en aangepakt. Want bergen afval ontstaan niet vanzelf. “We hebben flyers en brieven bij de bewoners langsgebracht, maar ook bij ze aangebeld en ze aangesproken. Gewoon heel vriendelijk en rustig. ‘Kijk hoe mooi je woont, hou het hier netjes’, zeggen we dan. Als je mensen gewoon aanspreekt, ze aankijkt, begrijpen ze het.”

Het effect is er. Er moeten nog twee flats worden bezocht, maar nu al liggen er nauwelijks nog vuilniszakken op de grasstroken onder de balkons. En grof vuil wordt niet meer dagelijks op straat gezet, maar één keer in de week, zoals het hoort. Het stadsdeel Noord is er blij mee en werkt mee in de vorm van het beschikbaar stellen van grijpers en ander materiaal.

Eén probleem moet nog nadrukkelijk worden aangepakt. Freek van Raam: “Bedrijven die hier hun afval dumpen. Dat mag niet, daarvoor moeten ze naar de gemeentewerf. Ze gooien bovendien alles door elkaar, ook verf en chemische middelen, terwijl je dat bij de gemeentewerf kunt scheiden. Ze maken bij de slagboom een foto van de QR-code en komen zo binnen. Samen met Handhaving zijn we nu een maand bezig om dit aan te pakken. We willen bestelbusjes uit de Molenwijk weren. We vragen buurtbewoners om foto’s te maken als ze dit zien en deze, met het kenteken erbij, door te mailen. Verder hebben we nog mensen nodig, twee per flat, om mee te helpen met onze schoonmaakacties. Maar we zijn al op de goede weg. Steeds vaker zie ik bewoners die bijvoorbeeld lege blikjes van de straat rapen en weggooien.”

Het mailadres van de actiegroep Molenwijk Schoner is molenwijkschoner@gmail.com

Hiermee wil de actiegroep afrekenen.