De Grote Kerk is er voor iedereen

Nieuws
Sjaak en Anneke.
Sjaak en Anneke. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - De Grote Kerk wil graag iets rechtzetten. Als mensen aan de kerk denken, zien ze veelal een Godshuis voor zich, waarin gefluisterd wordt. Hier ontmoeten hemel en aarde elkaar en de dominee vertelt met de bijbel in de hand hoe mensen zouden moeten leven. Dominee Sjaak neemt het hiertegen op. Hij heeft een pioniersfunctie in de Oostzaanse kerk, wat inhoudt: vernieuwing aanbrengen waar dat gewenst is, veranderingen op gang brengen. Een soort heiligdom is de kerk allang niet meer, maar toch kan de kerk een waardevolle aan- en invulling geven aan ieders leven. 

Door Barbara van Wijk

Vroeger functioneerde de kerk vroeger naast de normale kerkdiensten veelal voor de doop, huwelijksinzegeningen en begrafenissen, traditionele ceremoniën, maar al deze functies zijn naar de achtergrond geschoven. Tóch blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan verdieping, bevestiging en tradities. Kijk eens naar de Kerstnachtdienst, dan zit de kerk altijd vol. De babyshower heeft de plaats ingenomen van de doopfeesten. Men wil graag op zijn trouwdag iets meer diepgang dan alleen even naar het gemeentehuis en klaar is kees. Wat een verschil met trouwen in een mooie kerk met een warme boodschap van mens tot mens. Geen vroom of devoot gedoe. Geen psalmen of gezangen. Geen zegeningen. Althans niet voor wie dit niet aanspreekt. Wél stilstaan bij de stap die gezet wordt. Zingeving ervaren, de liefde als de kroon op je leven zien.

Dominee Sjaak is ook geestelijk begeleider. Dat wil zeggen dat hij mensen graag bijstaat, iets waardevols meegeeft op waardevolle momenten in hun leven. Bijvoorbeeld als iemand is overleden. Of hij hem of haar kende of met de nabestaanden een gesprek heeft gehad, Sjaak zal als geen ander in een herinneringsbijeenkomst recht weten te doen aan het leven van de overledene. Ook aan degene die geen Christelijke overtuiging heeft. “Ieder mens moet in zijn waarde gelaten worden”, is Sjaaks motto. Als professional zal hij zo’n uitvaart een betekenisvolle inhoud geven. 

Het mooie van zo’n afscheidsviering in de Grote Kerk is de persoonlijke aandacht. Niemand is een nummer. Vrijwel alles is mogelijk: wil de familie de regie in eigen handen houden? Prima. Is er wat meer tijd nodig? Niemand wordt na de herdenkings-samenkomst weggebonjourd. Bloemblaadjes strooien? Kaarsen branden? Muziek? Alles is bespreekbaar. Ook de financiën. Alles kost geld, maar hier wordt je het vel niet over de oren getrokken. Wil je het precies weten? Ga dan gewoon even langs. 

Waarom de kerk deze actie zo nadrukkelijk onder de aandacht brengt? Om een eventueel misverstand uit de weg te ruimen: de kerk is er niet alleen voor gelovigen of voor trouwe kerkgangers, maar voor iedereen. Wil je Sjaak spreken? Hij is elke vrijdag vanaf 10.00 uur in de kerk aanwezig.

Website: www.grotekerkoostzaan.nl.