Meepraten over de bestuurlijke toekomst van Oostzaan

Nieuws
Harold en Owen zijn de organisatoren.
Harold en Owen zijn de organisatoren. (Foto: Barbara van Wijk)

OOSTZAAN - Voor alle inwoners van Oostzaan wordt op maandag 3 juni in het gemeentehuis een bijeenkomst gehouden waarbij iedereen kan meedenken en meepraten over de bestuurlijke toekomst van Oostzaan. Er staat veel op het spel, dus is het van belang dat iedereen de kans krijgt om gehoord te worden én dat iedereen volledig is geïnformeerd. Aanvang 20.00 uur.

Hoewel Owen de Dood en Harold van de Kamp actief zijn in de politiek, met name bij de VVD, benadrukken zij beiden dat zij zich zozeer betrokken voelen bij het wel en wee van Oostzaan, dat zij het politieke aspect even los willen laten om de Oostzaners op neutrale basis bij te praten om de onrust weg te nemen, die al een tijdlang door het dorp gaat, met name sinds duidelijk is geworden en doordringt dat de bestuurlijke toekomst van Oostzaan nu al een stevige aanloop heeft genomen en dat het dan nu menens wordt.

Al langer dan tien jaar wordt erover gesproken, maar dat was altijd iets voor later. Niemand maakte zich zorgen. De bestuurlijke toekomst? “We horen het wel.” En dan opeens zitten we met zijn allen in het schuitje en koersen we aan op de verandering van de eeuw. Met een schok werden we wakker geschud, want we beseffen opeens dat er Oostzaanse geschiedenis geschreven wordt. Wat gaat er gebeuren? Gaan we hand in hand met Landsmeer en Wormer de toekomst in? Of met Zaanstad? Of met Amsterdam? Wat staat ons als bewoners te wachten? Welke gevolgen heeft de keuze? Wat is wijsheid? 

Als je diep in het hart van de Oostzaners zou kunnen kijken, willen die het liefst alles bij het oude laten. Lekker ons dorpje, met onze eigen dorpsgenoten, maar dát schijnt niet tot de mogelijkheden te behoren. Waarom eigenlijk niet? 

Blijft er alleen fuseren over? Maar met wie? En wat is het voordeel? Oostzaan heeft een begrotingstekort van ruim een miljoen. Landsmeer staat er ook niet rooskleurig voor. Alleen Wormer boert wat beter, maar wat is het voordeel van een fusie? Is het niet ‘de lamme steunt de blinde’? 

Welke consequenties zal een fusie met Amsterdam hebben? Kunnen we leren van andere gefuseerde gemeentes die deze stap al gezet hebben, bijvoorbeeld Weesp? Zijn zij beter af sinds hun fusie? Wat zijn de voordelen? Wat de nadelen? En hoe zit dat met Zaanstad? 

Er zijn veel meer vragen. Waarom heeft de groep ‘bezorgde Oostzaners’ zoveel moeite gestoken in het opzetten van de petitie en daarmee samenhangend: waarom hebben zoveel mensen de petitie ondertekend? Het antwoord klinkt zo eenvoudig: deze groep was en is van mening dat een zó belangrijke beslissing niet genomen kan worden door een handjevol bestuurlijke leiders. Elke beslissing die genomen gaat worden zal consequenties hebben voor de bewoners en daarom vindt de groep bezorgde Oostzaners dat de inwoners veel meer moeten kunnen meepraten. Meedenken. Meebeslissen. En dát zijn meer dan twaalfhonderd Oostzaners absoluut met hen eens. 

Owen en Harold weten dat er talloze vragen leven bij de inwoners en willen daarom een bijeenkomst organiseren, waar iedereen echt gehoord wordt. Mocht iemand nu denken: alweer zo’n avond? Dan is het antwoord: ja, maar dan anders. Deze avond zal een compleet andere insteek geven. De regie is bij de aanwezige inwoners. Zij bepalen wat er aan de orde komt. Zij mogen vragen stellen. Alles wat er leeft bij de inwoners mag ter sprake komen. Suggesties? Ideeën? Tips? Meningen? Prangende vragen? Zet die dan alvast op papier en stuur ze vóór 1 juni op (per e-mail naar harold.vandekamp@oostzaan.nl ) “Als we ergens geen antwoord op weten, dan zorgen we dat er antwoord binnen afzienbare tijd komt”, aldus Harold en Owen. 

Deze avond is zonder politiek oogmerk en voor iedereen. Wel graag even aanmelden in verband met de beperkte ruimte. Aanmelden via de link www.datumprikker.nl/afspraak/inschrijven/p2xzcvnzx8wqt7wy of via de QR-code. 

Barbara van Wijk 

Afbeelding