Open Monumentendagen boordevol activiteiten

Algemeen
Afbeelding
(De Oude Begraafplaats. (Foto: Rodi Media/NV)

PURMEREND – De Open Monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september bieden in Purmerend tal van leuke en leerzame activiteiten. Het thema dit jaar is niet voor niets ‘Leermonument’. Van elk monument kun je uiteraard wel wat leren. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen), worden in 2020 ook allerlei andere monumenten ‘leermonumenten’. Nog meer dan anders wordt de nadruk gelegd op beleving in het monument. Hieraan leveren zowel het Waterlands Archief, het Purmerends Museum, het Gilde en de oude begraafplaatsen in de stad volop hun bijdragen.

Presentaties, exposities, demonstraties, voorlezen, nieuwe boekjes, wandellingen ..

Op donderdag 10 september werden er in De Purmaryn twee lezingen gegeven. De eerste door Atie Schenk, beleidsmedewerker monumenten en archeologie van de gemeente Purmerend, de tweede door Jack Otsen, vaste bezoeker van het Waterlands Archief, over het monument Bierkade 9 in Purmerend. Hij schreef er het boek ‘Een huis op de Bierkade’ over dat deze avond werd gepresenteerd. De lezing over Bierkade 9 is op film vastgelegd en is zaterdag 12 september in het Purmerends Museum te zien. Ook wordt het op de website www.openmonumentendag.nl geplaatst. Het boekje is te koop in de VVV|Museumwinkel van het Purmerends Museum.

Presentatie in stadhuis

In de centrale hal van het stadhuis van Purmerend draait tot 15 september een doorlopende presentatie ‘Leren in Purmerend en Beemster’, boordevol mooie foto’s over scholen en leerlingen uit de collectie van het Waterlands Archief.

Purmerends Museum

Ook in het Purmerends Museum staat het beide dagen vol gepland met leuke activiteiten voor jong en oud. Op zaterdag 12 september is het museum gratis toegankelijk tussen 10.00 en 17.00 uur. Op zondag is het Purmerends Museum gratis toegankelijk tussen 12.00 en 16.00 uur. Voor beide dagen geldt dat er maximaal 45 personen per uur naar binnen kunnen.. Reserveren kan via 0299 472718.

Consumptiebon Hoedje

Bezoekers ontvangen bij de centrale informatie balie van het museum het boekje met stadswandeling ‘Leermonument’ van Ber de Lange alsmede een bon voor een gratis consumptie bij het Hoedje van de Koningin.

Activiteiten museum

Natuurlijk zijn in het museum de nu al ingerichte tentoonstellingen te zien; De vergeten oorlog. Indische Verhalen, en de tentoonstelling Draken, spinnen en andere monsters. Daarnaast is er tussen 10.00 en 16.00 uur een Indische proeverij door het museum en de VVV l Museumwinkel heen. Ook wordt er voorgelezen over Draken, spinnen en andere monsters, kunnen er Wajangpoppen of –slangen worden gemaakt en is er van 13.30 tot 16.00 uur een demonstratie plateelschilderen door Jolanda Hartog. Om diezelfde tijd kan er worden genoten van een muzikale ‘proeverij’ door door het houtblazers ensemble van Harmonie Crescendo.

Oude Begraafplaats

Tijdens het weekend zijn vanaf 10.00 uur de Oude Begraafplaats (Nieuwstraat 90) en de RK Begraafplaats aan de Overwheersepolderdijk 24 geopend. Plan was dat de bezoekers dan terecht konden voor een handtekening in het boek ‘De Mummie’ van Alex Vallentgoed. Helaas ging er iets mis met de productie van het boek en is de levering twee weken uitgesteld. Het boek is wel deze dag alvast te bestellen en over een paar weken te koop bij de boekhandels in Purmerend, de VVV|Museumwinkel en op de Oude Begraafplaats. 

Overwheersepolderdijk

Op de begraafplaats aan de Overwheersepolderdijk is deze twee dagen een expositie te bewonderen met keramiek van Rodi Vroom en ‘frozen flowers’ van Ems Willems in de intieme kapel van de Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk, van 13:00 tot 16:30 uur. Rodi Vroom, keramist is zondagmiddag ook zelf aanwezig.

De expositie is ook daarna nog te bewonderen elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13:00 en 16:00 uur t/m zondag 27 september. Beide Open Monumenten Dagen is in de kapel een gastheer/-vrouw aanwezig die ook veel kan vertellen over de begraafplaats en de mogelijkheden daarop. U kunt er ook terecht voor koffie of thee.

Gilde wandelingen

Zowel op zaterdag (om 14.00 en 15.00 uur) als zondag (13.00 uur) kunnen er onder leiding van de gidsen van het Gilde in kleine groepjes van maximaal zes personen een stadswandeling worden gemaakt. U kunt zich vooraf aanmelden bij de VVV/Museumwinkel in de Peperstraat 35.

Volledige programma

Kijk voor het volledige programma in Purmerend op www.openmonumentendag.nl/purmerend.

Advies vooraf

Advies aan alle bezoekers: Ga voorbereid op pad, kijk wat er in uw eigen omgeving te doen is en reserveer waar noodzakelijk vooraf

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding