De beste luxe bedden in 2022

Algemeen
De overeenkomsten zijn groot.
De overeenkomsten zijn groot. (Foto: aangeleverd)

De laatste jaren zijn er enorm veel innovaties in bedden geweest. Er is steeds meer aandacht gekomen voor natuurlijke materialen, want hoe goed zijn de chemische stoffen eigenlijk waar je de hele nacht mee in aanraking bent? En bieden moderne materialen nu echt voordelen ten opzichte van wol, katoen of paardenhaar? Topmerken bedden zoals Hästens, Vispring en Nilson maken bedden die zeker onder de luxe bedden vallen. Door vanuit het doel te denken, namelijk een goede nachtrust bieden, worden bedden tegenwoordig heel anders ontworpen. De kans is groot dat je na dit artikel gelezen te hebben, beseft dat je huidige bed aan vervanging toe is.

Lichaam en geest tot rust

Heb je last van schouder-, rug- of nekklachten? Of heb je moeite met in slaap komen of wordt je onrustig wakker? Een goed bed kan klachten wegnemen, verzachten of zelfs helpen voorkomen. In Nederland is Nilson een koploper op dit gebied. Vergelijkbaar met het Zweedse Hästens en het Britse Visspring. Al deze fabrikanten staan garant voor het gebruik van veel natuurlijke materialen en een ontwerp dat een zeer hoog slaapcomfort geeft. Goed om te weten; een bed bestaat uit een matras, een hoofdbord en het beddengoed zoals kussens en dekens. Wanneer men het over bedden heeft, wordt met name het matras bedoeld. Waarom? Dit is belangrijk in het comfort en uiteraard de ondersteuning. Het matras of de boxspring is bovendien niet zoals bed accessoires makkelijk te vervangen. De juiste keuze maken is daardoor belangrijk.

Overeenkomsten

Hoewel de bedden van Hastens, Vispring en Nilson elk in een ander land gemaakt worden, zijn de overeenkomsten groot. Het zijn allemaal handgemaakte bedden van hoofdzakelijk natuurlijke materialen. Ze horen bovendien alle drie tot de luxe bedden. Maar naast deze overeenkomsten zijn er ook verschillen.

Verschil in design

Hästens bedden zijn herkenbaar aan een ruitjespatroon. Vispring is er in allerlei stoffen en Nilson besteedt veel aandacht aan het design door samenwerkingen met bekende designers. Niet alleen in stoffen is er veel keus, ook in het design van het hoofdbord. Er zijn ook zogenaamde ‘design bedden’, deze geven de slaapkamer een unieke uitstraling. Wanneer je een design bed wilt, zul je met Nilson of Vispring de meeste kanten uit kunnen. Hou je van ruitjes, dan kun je voor Hästens kiezen.

Uit welke lagen bestaat het bed?

Een goed bed is opgebouwd uit allerlei lagen. Iedere laag is ontworpen vanuit de wens voor specifieke eigenschappen. Dit zijn ondersteuning, klimaatregeling en ventilatie. Bij een goed bed denken veel mensen aan een boxspring. Een bed kan bestaan uit een matras en lattenbodem, terwijl een boxspring bestaat uit meerdere onderdelen die een eenheid vormen. Voor veel mensen is de boxspring tegenwoordig de standaard. Alle drie de merken maken boxspring bedden maar niet iedere boxspring is hetzelfde.

Pocketvering en bonellvering

Een pocketveer is eigenlijk een veer in een pocket. De veer is van metaal en verpakt in stof. Naast pocketveren kom je bonell veren tegen. Bonell veren zijn met elkaar verbonden, terwijl pocket veren dit niet zijn. Dit is een belangrijk verschil omdat pocket veren dus onafhankelijk van elkaar veren, terwijl bonell veren met elkaar meebewegen. Pocketveren zijn een nieuwere oplossing, maar ook bonell veren worden nog gebruikt. Een boxspring bed heeft in het onderste deel al veren, waardoor de ondersteuning hier ook al begint. Maar het aantal veren, de hoogte en stevigheid van de veren en of er een enkele of dubbele laag veren gebruikt is, dat kan per merk en model verschillen. Neem Hästen: in hun Superia gebruiken ze één laag pocket veren en één laag bonell veren. Vispring gebruikt in de luxe bedden drie lagen veren. Hetzelfde geldt voor Nilson, die drie lagen veren gebruikt. Deze heeft één laag bonell veren op de bodem en twee lagen pocket veren daarop. Daartussen zitten tal van lagen voor verwarming en ventilatie.

Verstelbare bedden

Een goed bed is veel meer dan een plek om te slapen. Het is een plek om tot rust te komen, te lezen, tv te kijken of gewoon te genieten van comfort. Verstelbare bedden spelen in het gebruik een rol. Ook hier is er verschil tussen de drie merken. Hästens maakt met name vaste bedden, er is één bed verstelbaar, maar daarmee verstel je het hele bed, dus niet bij een tweepersoons bed individueel per persoon. Vispring biedt iets vergelijkbaars aan, wel individueel verstelbaar met twee losse matrassen en bedbodems. Nilson lijkt hier koploper in te zijn met meerdere modellen in verstelbare bedden. Sommige met losse matrassen, andere met één bedbodem en zelfs met één dekmatras. Geen ruimte tussen de matrassen dus of problemen met bedden die uit elkaar schuiven. De grote collectie en de goede verstelbaarheid is één van de redenen waarom luxe hotels voor Nilson kiezen.

Tot slot

We noemden net al even de relatie met hotels in de vorige alinea. Bij een hotelervaring gaat het om het comfort en het bed speelt hier de belangrijkste rol in. Wanneer je een luxe bed gaat kopen, let dan op het comfort en het design. Bovenstaande drie beddenmerken zijn zeker het overwegen waard. In slaapkamer design bieden alle merken accessoires voor het bed. Hästens biedt daarnaast ook badjassen, pyjama’s en sloffen aan. Nilson gaat, mede door de samenwerking met hotels nog verder. Namelijk ook accessoires voor de slaapkamer. Voor het design wordt samengewerkt met bekende ontwerpers zoals Wolterinck, Ruud van Oosterhout, Roelfien Vos en Remy Meijers. Doordat Nilson Nederlands is, kun je ook Nederlandse ontwerpers verwachten. De designs zijn overigens niet alleen Nederlands, maar geïnspireerd op allerlei culturen, steden en stijlen.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redacftie