Gemeenteraad reikt eremedaille uit aan burgemeester Don Bijl

Algemeen
Met naast hem zijn altijd loyale echtgenote toont Don Bijl de eremedaille van de stad Purmerend.
Met naast hem zijn altijd loyale echtgenote toont Don Bijl de eremedaille van de stad Purmerend. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 15 september kreeg burgemeester Don Bijl de eremedaille van de stad Purmerend van de gemeenteraad. De scheidende burgemeester kreeg deze uit handen van Bert Meulenberg, voorzitter van de raad. Bijl trad voor de laatste keer op als voorzitter van de raad. 

De eremedaille is Bijl toegekend wegens aan de gemeente bewezen diensten als burgemeester in de periode 2009-2022. De gemeenteraad is van mening dat Don Bijl de erepenning heeft verdiend vanwege de talloze keren dat hij heeft zich getoond als een bestuurder die staat voor de gemeente Purmerend. Daarnaast heeft hij zijn sterk empathisch vermogen ingezet voor wat in de Purmerendse samenleving leeft en elkaar bindt, met een duidelijke visie op hoe daar als overheid naar gehandeld moet worden.

Don Bijl was zeer in zijn nopjes met de medaille. “Als voorzitter ben je samen met de raadsleden verantwoordelijk voor de besluiten die genomen worden voor de inwoners en voor de gemeente. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid is waar democratie voor bedoeld is. De raad vertegenwoordigt de inwoners. Je hebt te maken met verschillende belangen. Het gaat er bij een besluit niet alleen om of iets mag, maar ook of iets wijs it. In Purmerend is er in de raad altijd ruimte voor de menselijke maat”, aldus Bijl na afloop.

Eerder die avond droeg hij de ambtsketen tijdelijk over aan wethouder Mario Hegger, die de periode tussen nu en de nieuwe burgemeester Ellen van Selm waarneemt. Van Selm treedt op 22 september officieel in functie. 

De verder feestelijke avond werd verstoord door de motie van afkeuring die PB21, PVV, Forum voor Democratie, Gemeentebelangen en onafhankelijk raadslid Frank Schaaij indienden aangaande het plaatsen van een tent voor 450 asielzoekers op bedrijventerrein Baanstee-Noord. De motie viel - terecht - heel slecht bij de andere fracties. 

Groot applaus viel Don Bijl ten deel.
Mario Hegger kreeg tijdelijk de ambtsketen omgehangen.