Mobiel bindmiddel om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen

Algemeen
Als het geheel eenmaal staat ontvouwt zich een sociaal burenproject.
Als het geheel eenmaal staat ontvouwt zich een sociaal burenproject. (Foto: Foto's: Chris de Vries)

PURMEREND - De Babbelkar is een initiatief van René Verhoogt, oprichter van de stichting So Goed (info@stichtingsogoed.nl). René is na de zwerfinator de tweede landelijk bekende Purmerender omdat hij de aanjager is van de voedselkastjes ‘liever delen dan verspillen’. Inmiddels zijn er 300 van deze kastjes in Nederland uitgezet en is hij genomineerd voor de landelijke prijs van duurzaamste project.

René Verhoogt laat opnieuw zijn sociale hart spreken, nu met het inzetten van de Babbelkar

Op vakantie in België zag hij een soort Babbelkar waar buurtbewoners geamuseerd met elkaar in gesprek waren rond een verplaatsbare caravan. Dat sprak hem zo aan dat hij dacht dat dit ook in Nederland mogelijk moet zijn; gewoon een praatje maken met buurtgenoten onder het genot van een gratis kopje koffie, thee en wat lekkers. 

Het moment van de officiële opening was bewust gekozen namelijk op nationale burendag. Het kon niet mooier, op het moment dat René Verhoogt zijn openingsspeech begon brak de zon door. Maar voordat het moment daar was zijn er enkele weken intensieve arbeid verricht. De Babbelkar is een caravan uit 1973 en moest volledig heringericht worden en dat was ook al een echte buren klus. 

Burenproject

René Verhoogt is een sociaal mens en weet anderen, en in dit geval buren, aan zich te binden. En zo is de realisatie van de Babbelkar, die bedoeld is om buurtmensen met elkaar in contact te brengen, ook een burenproject geworden. Absolute uitblinker is goede buur Dolf Prins die met een ongelooflijk technisch inzicht de caravan mede heeft omgebouwd tot een parel die op menig foodfestival niet zou misstaan. Maar ook de nieuwe bekleding is gemaakt door een vrijwilligster, servies en behang zijn via internet aangeschaft, geheel in Retro-stijl. 

Overal inzetbaar

Wanneer de Babbelkar eenmaal vaste grond onder de voeten heeft wordt er een terrasje gebouwd van 3 tafeltjes en 12 stoeltjes, het geheel heeft een dorpspleinachtig karakter. Het treffende logo is ontworpen door dochter Sarah Verhoogt en zo heeft het geheel ook een familietintje. In principe is de Babbelkar overal inzetbaar en is het de bedoeling dat iedere wijk bezocht wordt. Maar men kan René ook vragen om ergens te verschijnen. Het enige wat hij nodig heeft is stroom en water, voor de rest wordt gezorgd. Het doel is om buurtgenoten (weer) met elkaar in contact te brengen. In dat kader kun je bijvoorbeeld ook denken aan de eenzame mensen achter de voordeur.

Vrijwilligers nodig

Er zijn nog enkele vrijwilligers welkom. Als het project je aanspreekt en je het leuk vindt om een babbeltje te maken. Je kan altijd contact opnemen met René Verhoogt via de website van de stichting SoGoed. (info@stichtingsogoed.nl).

Chris de Vries


René in de Babbelkar.