Richard van Alphen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen
Het kersverse Lid in de Orde van Oranje Nassau, geflankeerd door zijn vrouw Saskia en burgemeester Ellen van Selm.
Het kersverse Lid in de Orde van Oranje Nassau, geflankeerd door zijn vrouw Saskia en burgemeester Ellen van Selm. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Richard van Alphen werd woensdagavond 14 december compleet overrompeld. Dacht hij na de jaarafsluiting en het etentje in De Stallen met zijn Vrienden voor Purmerend nog even lekker te borrelen, stonden daar ineens tientallen familieleden, waaronder zijn vrouw Saskia, zijn moeder en zus, vrienden en bekenden. En terwijl hij nog stond na te denken waar dit allemaal voor was hing Ellen van Selm de ambtsketting om en vroeg Richard naar voren te komen. Een toespraak met mooie woorden later was hij Koninklijk onderscheiden. De burgemeester speldde hem de versierselen op die horen bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Normaal worden lintjes op Koningsdag opgespeld, maar voor doener, vrijwilliger, alleskunner, regelaar en sociaal mens Richard van Alphen werd terecht een uitzondering gemaakt.

“Je hebt een groot en hecht netwerk, je bent een sociaal bewogen mens en doet veel voor mensen die het nodig hebben”, begon Ellen van Selm haar toespraak. “Richard van Alphen is sinds de oprichting van de Stichting Vrienden voor Purmerend in 2016 actief als bestuurslid. De stichting zet zich in voor de belangen van specifieke doelgroepen, zoals eenzame ouderen in Purmerend. Met hulp van sponsoren organiseren ze verschillende evenementen om kwetsbare groepen uit hun isolement te halen. Maar ook was er in coronatijd hulp en steun voor zorgmedewerkers en aan de hand van de actie ‘Een hart onder de riem van de zorg’ werd hun werk onder de aandacht gebracht.”

Van 1987 tot 2008 was Richard van Alphen actief lid van de evenementencommissie en de ledenwerving van de Purmerendse Regio Ondernemers. Binnen de Rotary Purmerend/Waterland heeft hij veel goede doelen ondersteund in verschillende bestuursfuncties. Hij haalde onder andere sponsorgeld op met een fietstocht van Lourdes naar Santiago de Compostella. Vanaf 2006 is hij betrokken bij de totstandkoming van een nieuwe locatie en continuïteit voor de Stichting Wij | Allemaal, de ontmoetingsplek voor mensen die direct of indirect te maken hebben met kanker.

Ook de Stichting Purmerend Marktstad kan sinds 2015 op de vrijwillige steun van Richard rekenen. De stichting organiseert veel evenementen in Purmerend, waaronder de Sinterklaasintocht en Purmerend Wenst, op 1 januari aanstaande. Daarnaast stond Van Alphen in de afgelopen periode klaar voor hulp aan Oekraïne.

Om gezondheidsredenen doet Richard van Alphen een stapje terug. Dat neemt niet weg dat zijn hang naar sociale doelen voor altijd blijft bestaan en hoe dan ook zal hij zich nog laten gelden. Met deze verdiende Koninklijke onderscheiding als toonbeeld van wat hij tot dusverre allemaal heeft gedaan. Met grote liefde voor de medemens die het minder heeft.

Richard van Alphen met zijn apetrotse moeder.