Sleutel tot succes buurtpunt De Vaart in handen van vrijwilligers

Algemeen
De vrijwilligers staan paraat om van het buurtpunt een groot succes te maken.
De vrijwilligers staan paraat om van het buurtpunt een groot succes te maken. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Zaterdag 1 april is de officiële opening van buurtpunt De Vaart in Purmer Zuid. Tussen een uur ‘s middags en elf uur ‘s avonds zijn er allerlei activiteiten in de tot buurtpunt omgeturnde kantine van De Vaart, alsmede in de sporthal. Om 14.00 uur verricht wethouder Mario Hegger de officiële opening. Vanaf dat moment is het buurtpunt dé plek waar bewoners uit Purmer Zuid activiteiten voor en door de buurt kunnen organiseren, elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en nieuwe contacten kunnen opdoen.

Zaterdag 1 april is er van alles te beleven tijdens officiële opening van pleisterplaats voor clubs en buurtbewoners

Sinds april vorig jaar beheert Clup Welzijn de kantine van de sporthal aan Koggeland. Met het uiteindelijke doel om deze, na een grondige verbouwing, tot buurtpunt te bombarderen. De verbouwing was eind januari van dit jaar voltooid. In samenspraak met elkaar hebben Franciska Toering (sociaal werker), Jolanda Kee (sociaal beheerder) en Jeffrey Bentvelzen (wijkmanager) de kiem gelegd voor de metamorfose van kantine/bar naar buurtpunt. Ook Mehmet Uygun van Clup Welzijn heeft een flink aandeel geleverd. Uniek in het hele verhaal is de betrokkenheid van een grote groep vrijwilligers. In feite moeten zij de sleutel tot het succes worden.

Sociale contacten

Met Jolanda Kee en de vrijwilligers Jenny Koole en Sandra van den Nieuwendijk zitten we daags voor de opening aan tafel in het buurtpunt waar niets meer doet denken aan de gedateerde en oubollig ingerichte kantine die het eens was. Met man en macht is gewerkt om de voormalige kantine te transformeren tot een gezellig buurtpunt voor de wijk. Maar niet alleen dat, want natuurlijk zijn sporters ook nu nog altijd welkom om voorafgaande en na de training of wedstrijd een hapje of drankje te nuttigen. Maar de gewezen kantine is nu veel meer en is verworden tot pleisterplaats waar buurtbewoners vanaf 10.00 uur terecht kunnen voor hun sociale contacten, activiteiten, kopje koffie, borreltje en hapje. En waar instanties zoals de wijkvereniging, stichting MEE, de wijkagent en andere partners hun relaties/klanten kunnen ontvangen.

“Alles valt of staat met de medewerking van vrijwilligers. De regel bij Clup Welzijn is dat als er geen vrijwilligers zijn de deur ook niet open gaat. Clup, de gemeente en sportbedrijf Spurd willen het liefst dat alles draait op vrijwilligers en dat een beheerder op de achtergrond de boel in de gaten houdt. Eind vorig jaar zijn we in dit buurtpunt schoorvoetend van start gegaan. Inmiddels beschikken we over voldoende vrijwillige hulp om de boel draaiende te houden. Ook daarom is het belangrijk om de vrijwilligers direct te (blijven) betrekken bij dit project”, zegt Jolanda Kee.

Cohesie moet terug

Jenny Koole en Sandra van den Nieuwendijk onderschrijven de woorden van Jolanda Kee. “Ik vind het hartstikke leuk om hierbij betrokken te zijn. Dit moet gewoon slagen. Het is belangrijk om mensen weer dichterbij elkaar te brengen. De maatschappij is de laatste jaren veranderd. We wijzen elkaar af en dat moet omgedraaid worden. De cohesie moet terug en daar gaan we hier alles aan doen”, stelt Sandra van den Nieuwendijk.

Jenny Koole kwam oorspronkelijk als barvrijwilliger binnen maar is inmiddels van alle markten thuis. “Ik vind eigenlijk alles leuk, dat is een beetje mijn makken”, zegt ze lachend. “Ik ben graag onder de mensen en dan maakt het me niet uit wat ik doe. Is ook de charme van hoe we het hier doen. Alle vrijwilligers willen zich graag inzetten om het doel van het buurtpunt te laten slagen. En dat is om van deze ruimte de spil van de wijk te laten zijn.”

Faciliteren

Beperkingen zijn er nagenoeg niet. “Er kan hier van alles. Is er een club die hier met 25 mensen wil vergaderen, geen probleem. Er zijn al clubjes die hier hun thuishaven hebben. Zoals de klaverjassers op dinsdagavond en een clubje koffiedrinkers op woensdagochtend. Je moet het zo zien: wij faciliteren en zorgen ervoor dat de clubs hier een gezellige ochtend, middag of avond hebben. En als een wijkbewoner hier zijn kopje koffie wil drinken, graag!”, aldus Kee.

Prominent in de ruimte hangen enkele dartborden. “Een dartcompetitie hoort wat ons betreft ook in het rijtje gezellige en sportieve activiteiten. Het doel is om professionele wedstrijden te organiseren. En dat kan best terwijl ze in de sporthal zaalvoetballen, korfballen of bamintonnen. Het bijt elkaar niet. De sporten die hier al vele jaren op vaste avonden gespeeld worden, gaan gewoon door. Ook die clubs zijn blij dat ze voor en na de wedstrijd nu terecht kunnen in een gezellige ruimte.”

Zaterdag veel activiteiten

Zaterdag 1 april is het zover. Na maanden van voorbereiden, warm draaien, vrijwilligers werven en hier en daar ballonnetjes oplaten, opent buurtpunt De Vaart in volle glorie en met veel enthousiasme. De deur gaat om 13.00 uur open en vooruitlopend hierop is een gratis loterij met prachtige, door tientallen ondernemers beschikbaar gestelde, prijzen. In het buurtpunt zelf zijn vanaf dat tijdstip optredens van de bands Angry Young Men en Not Serious, zangeres Gillyan Broers en het koor Vocal Amuzement. Tussendoor is er de Babbelkar, een demonstratie darten en het open podium. Hier kan iedereen met een bepaald talent zich gratis voor aanmelden door een mail te sturen aan j.kee@clup.nl of via de Facebookpagina Buurtpunt de Vaart. Rond 23.00 uur is het programma afgelopen.

In de sporthal van De Vaart zijn demonstraties van buurtpunt-activiteiten, staat een springkussen en doorlopend activiteiten voor de jeugd waaronder schminken en een Fotobooth. Vanaf 13.30 uur is er dynamic tennis en bewegen voor ouderen. Rond 17.00 uur stoppen de activiteiten in de hal.

Na buurtpunt De Gors is er nu ook buurtpunt De Vaart. Of het de blauwdruk wordt voor meer wijkgebonden activiteitencentra in de stad valt niet uit te sluiten. Aan de vrijwilligers in Purmer Zuid zal het niet liggen. Zij staan klaar om van buurtpunt De Vaart een groot succes te maken. 

JOHN BONTJE

Jolanda Kee (Clup Welzijn) en de vrijwilligers Sandra van den Nieuwendijk (midden) en Jenny Koole.