LEF zet magie van improvisatietheater op hilarische wijze neer

Cultuur
De leden van LEF zorgen voor twee avonden lachen en een vooraf niet in te schatten afloop van de spelsituaties.
De leden van LEF zorgen voor twee avonden lachen en een vooraf niet in te schatten afloop van de spelsituaties. (Foto: Foto's: Han Giskes)

PURMEREND - In 2008, op het hoogtepunt van De Lama’s, ontstond binnen het Purmerender Stadstoneel het idee om ook in Purmerend improvisatietheater, in vakjargon improv, te introduceren. In eerste instantie werd geopteerd voor de naam De Lama’s van Purmerend. Maar toen iemand riep: dan liever een fret! stond de naam vast: LEF (Liever Een Fret) was geboren. Nu, ruim 15 jaar later verder, staan de leden van LEF voor hun zoveelste uitdaging. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari voeren ze ‘TAtraal Improvisatie’ ten tonele. Plaats van handeling is de kleine maar o zo intieme De Speelzaal aan de Violenstraat 6 in de Purmerendse bloemenbuurt. De vrijdagavond is uitverkocht, voor de zaterdag zijn er nog enkele kaarten verkrijgbaar.    

Gezelschap staat op 2 en 3 februari in De Speelzaal met ‘TAtraal Improvisatie’

Nieuwsblad Purmerend was getuige van een van de repetities en heeft zich positief laten verrassen. Het is mooi om van dichtbij te aanschouwen dat improvisatietheater een unieke vorm van theater behelst. Waarbij de acteurs zonder voorafgaand script op het podium staan. Het draait allemaal om spontaniteit, creativiteit en het vermogen om onmiddellijk te reageren op onverwachte situaties. Daarmee betoveren de spelers het publiek en dagen ze vooral zichzelf uit op een manier die traditioneel toneel niet of veel minder doet. Het is een combinatie die werkt. 

Tekst gaat verder onder de foto


Twee mannen die elkaar lief hebben gaan in therapie, maar dan ontstaat een hilarische woordenwisseling.

Een van de essentiële elementen van improvisatietheater is de acceptatie van "ja, en...". Dit betekent dat acteurs elkaars ideeën accepteren en erop voortbouwen, in plaats van ze af te wijzen. Dit creëert een positieve en intens samenwerkende sfeer op het podium, waarin de spelers gezamenlijk de verhaallijn ontwikkelen. Het publiek wordt meegenomen op een reis waarvan zelfs de acteurs de afloop niet kennen. Een ander kenmerk is het belang van het loslaten van angst en het omarmen van het onverwachte. Acteurs moeten vertrouwen op hun instincten en snel denkvermogen om te reageren op de wendingen die het verhaal neemt. 

Koffie en warming up

De repetities van improvisatiegezelschap LEF beginnen traditiegetrouw aan de ronde tafel. Met het doornemen van de week, koffie, thee en - zo nu en dan - met een door een van de leden gemaakte lekkernij. Daarna is de warming up, die bestaat uit verschillende oefeningen (waaronder de ‘blik des doods’) en bedoeld om de snelheid van anticiperen op elkaar te trainen. Daarna is het spelen geblazen. De formats staan vast en zijn voor deze gelegenheid uitgeschreven door Freerk Boschma, een van de leden van LEF. 

Tekst gaat verder onder de foto


De warming up is niet compleet zonder de ‘blik des doods’.

In de ene komt een medewerkster van een bedrijf verhaal halen bij haar leidinggevende over de loslippigheid van haar zoon, die er de oorzaak van is dat het hele gezin vanaf nu niet meer in Sinterklaas gelooft, het daar heel moeilijk mee heeft en compleet wanhopig is. Pas nadat de leidinggevende heeft ingestemd met een salarisverhoging van tweeduizend euro per maand is de kous af en taait de dame af. De andere casus gaat over de relatie tussen twee mannen. Het blijkt dat de een ook op vrouwen valt en zelfs al tien jaar getrouwd is. De twee gaan in therapie en onderwerpen zich aan een psychologische sessie. Het is een kwestie van tijd eer het helemaal uit de hand loopt. De vindingrijkheid en snelheid van reageren op elkaar is in beide spelsituaties amusement van de bovenste plank.

Avondje lachen

De bezoekers van de voorstellingen op 2 en 3 februari kunnen zich opmaken voor een avond vol gelach, spontaniteit en TA-trale improvisatie met LEF. De voorstelling is niet alleen entertainment, maar een feest van herkenning in het spel van menselijke verbindingen, botsingen en samenwerking. "Wij staan ons mannetje; geen avond is qua inhoud hetzelfde", aldus een van de leden. Een ander zegt: "Met improvisatietheater heb je het idee weer kind te zijn." En nummer drie: "We hebben zoveel lol, als ik na afloop op de fiets terug ga naar huis moet ik alleen maar lachen."

Er is alleen nog beperkt plek op zaterdagavond 3 februari. De aanvang is 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro inclusief pauzedrankje. Mail naar lefpurmerend@gmail.com of via de website pstlef.nl

JOHN BONTJE