Doorgeven aan jongeren belangrijkste taak in herdenken van slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Historie
Burgemeester Van Selm en Juliette Détant leggen een krans bij het monument aan de Jaagweg.
Burgemeester Van Selm en Juliette Détant leggen een krans bij het monument aan de Jaagweg. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Ondanks de felle regenbuien waren enkele honderden belangstellenden op 4 mei aanwezig om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Onder hen een respectabel aantal jongeren. Juist zij zullen ervoor moeten zorgen dat de jaarlijkse herdenking in de hoofden blijft zitten en tot uitvoer wordt gebracht. 

Tekst gaat verder onder de foto


Lisa Carmen zong tijdens de herdenking het zelf geschreven lied Stilte. (Foto: Han Giskes)

De stoet vormde zich zoals gebruikelijk op de Kaasmarkt, waar aan de gevel van het voormalige stadhuis een plaquette hangt met namen van in WO II gevallen plaatsgenoten. Daarna werd via de Hoogstraat gewandeld naar het oorlogsmonument langs de Jaagweg. Met vooraan burgemeester Ellen van Selm en Juliette Détant, als ambassadeur van de jongeren. Na het eren en het leggen van kransen bij het monument ging de stoet terug naar de Kaasmarkt. Daar hield de burgemeester een toespraak. Van Selm verhaalde over de jonge Meijer van der Sluijs, die destijds met zijn broer van onderduikadres naar onderduikadres vluchtte. 

In de stromende regen zong Pop Musical Koor Purmerend enkele coupletten van het Wilhelmus en bracht Lisa Carmen uit de Beemster het zelf geschreven lied Stilte ten gehore.   


Veteranen eren bij de plaquette op de Kaasmarkt de slachtoffers van de Tweede Wereldorlog. (Foto: Han Giskes)


Ook bij het monument aan de Zuiderweg in Zuidoostbeemster werd stil gestaan bij de slachtoffers. Onder meer door wethouder Natalie Saaf. (Foto: Cees Bandt)


Wethouder Coen Lageveen left een krans bij het beeldje van Anne Frank in Purmerend. (Foto: Cees Bandt)