Dick Blokker (4- en 5 mei comité) vertelt over Purmerend tijdens de Tweede Wereldoorlog

Historie
NSB-leider Anton Mussert op het bordes van het oude ‘raadhuis’ op de Kaasmarkt.
NSB-leider Anton Mussert op het bordes van het oude ‘raadhuis’ op de Kaasmarkt. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op woensdag 24 april houdt Vereniging Historisch Purmerend van 20.00 tot 21.00 uur haar ledenvergadering bij Spijkerman Eten & Drinken aan de Neckerdijk 1. Deze is alleen toegankelijk voor leden van de VHP. Aansluitend vertelt Dick Blokker, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei, over Purmerend in de oorlogsjaren 1940-1945. Hierbij mogen ook niet-leden aanschuiven.

Purmerend had destijds ongeveer 9.000 inwoners. In het boeiende verhaal van Dick Blokker passeren opvallende en ingrijpende gebeurtenissen in het nog kleine stadje van toen de revue. Zoals de Silbertanne-moord op belastingambtenaar Johannes Kolijn, de hoofdrol van Klaas de Boer (de vader van Klasien Viskoper-De Boer) in het verzet en de roof door de Knokploeg Waterland van honderd balen suiker bij melkfabriek Hollandia.

Maar ook de ontvoering en liquidatie van NSB-burgemeester H.A. Van Baak en zijn Edamse adjudant Jan de Boer komen ter sprake, alsmede het verraad van twaalf verzetsstrijders op de boerderij van de familie Kramer aan de Kanaaldijk en de onderduikherinneringen aan Purmerend en omgeving van de joodse Meijer van der Sluis.

Leden hebben op vertoon van hun lidmaatschapskaart gratis toegang en zij mogen ook iemand meenemen. Niet-leden betalen € 3,50. Belangstellenden kunnen met een e-mail naar reservering@vereniginghistorischpurmerend.nl vooraf plaatsen reserveren. Mensen die niet beschikken over internet en/of een mailadres kunnen hiervoor bellen naar 0299 42 89 64.