Vrienden voor Purmerend: ‘Goeie dingen doen, daar houden we van’

Zorg
Vrienden voor Purmerend en partners, hier tijdens een van de twee grote feesten voor zorgmedewerkers in de Markthal, als bedankje voor hun inzet in de Coronaperiode.
Vrienden voor Purmerend en partners, hier tijdens een van de twee grote feesten voor zorgmedewerkers in de Markthal, als bedankje voor hun inzet in de Coronaperiode. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Een bijdrage leveren aan de maatschappij en specifiek het verbeteren van de leefomstandigheden en de sociale cohesie in Purmerend en Beemster. De missie van Stichting Vrienden voor Purmerend (SVP) is helder en lijkt simpel. Maar is het wel zo simpel om meerdere keren per jaar evenementen voor inwoners te organiseren vanuit de gedachte dat iedereen aandacht nodig heeft, met name als het even tegen zit? Met die vraag houden de mensen van de stichting zich niet eens bezig. Ze doen het gewoon.

Stichting en bedrijfsleven springen in de bres voor mensen die het nodig hebbenMet behulp van lokale bedrijven, instellingen en de gemeente Purmerend maken ze het mogelijk om jaarlijks vele honderden inwoners een broodnodig verzetje aan te bieden. Tongen in Purmerend, een bustochtje naar de bollenvelden, Haring on Tour of een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Dan hebben we het nog niet over de activiteiten die de ‘vrienden’ in Coronatijd organiseerden voor zowel zorgmedewerkers, hulpdiensten en ouderen in verzorgingshuizen.

In onze samenleving telt iedereen mee. Wij wensen een bijdrage te leveren aan de maatschappij specifiek gericht op sociaal maatschappelijke doelen. Kleinschalig en juist lokaal is de aanpak waarvoor wij kiezen. Omdat wij geloven dat echte veranderingen en ondersteuning altijd van onderop beginnen. Zo luidt de visie van de stichting.

Haring & Meer Party

Op vrijdag 23 juni organiseert Vrienden voor Purmerend de jaarlijkse Haring & Meer Party. Voor de tweede keer op het terrein van Wijnimport J. Bart. Ongeveer 300 sponsors, waaronder ondernemers, wethouders, ambtenaren en anderen die de stichting een warm hart toedragen, beleven op het terrein van Fort benoorden Purmerend een gezellige avond. Niet zomaar en voor niks. Ze betalen allemaal een behoorlijk bedrag. Waarom? Om het bedrag wat onderaan de streep overblijft in de pot te stoppen. Zodat daaruit activiteiten voor ouderen en eenzame inwoners van deze gemeente kunnen worden betaald. En natuurlijk zal er na afloop op de socials een of twee verdwaalde reacties komen in de trant van: kijk dat elitaire gezelschap eens genieten! Maar daar stappen de mensen die weten hoe het zit, terecht heel snel overheen.


300 ouderen genieten jaarlijks van Tongen in Purmerend. In 18 restaurants krijgen ze gratis slibtong geserveerd. (Foto: Evert Ruis)

Wie zitten er achter de Stichting Vrienden voor Purmerend? Wie zijn die mensen die hun vrije tijd opofferen en veel energie steken in activiteiten die anderen weer wat glans in het leven geeft? Om op deze vraag een antwoord te krijgen moet je vooral niet bij de ‘vrienden’ zelf aankloppen. “Wij zijn niet belangrijk en doen er niet toe, het gaat echt om de mensen voor wie we het doen. Als zij plezier beleven aan de activiteiten die onder onze vlag worden georganiseerd, is het geslaagd”, kaatsen voorzitter Hans van Gelder en bestuurslid Bart Kuipers de bal mede namens de overige zeven vrienden terug.

Sponsors aan het woord

Daarom benaderen we vier sponsors en de gemeente Purmerend en leggen de vraag voor wat hen heeft bewogen om de Stichting Vrienden voor Purmerend te omarmen en de activiteiten financieel en/of faciliterend te ondersteunen. Nico Molenaar (Sligro Purmerend), Niels Bruinsma (Eipi Belettering en Gevelreclame), Saar van Kampen (InStyle Women’s Fashion) en Frans Spijkerman (Spijkerman Eten & Drinken) reageren met woorden van gelijke strekking. “Het is bijzonder wat de stichting doet en het past in onze visie om iets voor de regio terug te doen”, vinden ze.

Zes jaar geleden opende Sligro Purmerend, waarin opgenomen De Kweker, de vestiging in Purmerend. “Niet heel lang daarna kwam ik in contact met de mensen van Vrienden voor Purmerend. Dat was in de voorbereiding van Tongen in Purmerend. Later zijn we meer en meer gaan samenwerken. Sligro is weliswaar een landelijke onderneming, maar wij hebben een regionale taak en om dan langs deze weg iets terug te doen vind ik supergaaf om te doen. Dit soort samenwerkingen, tussen de stichting, bedrijven en gemeente, zijn uniek. Ik denk dat dat in Purmerend veel meer gebeurt dan in andere gemeenten. De stichting speelt daar een grote rol in en is om die reden niet meer weg te denken uit Purmerend. Misschien nog wel het mooiste aan alles is dat ze het doen zonder er zelf beter van te worden”, reageert Nico Molenaar.


Op weg naar de bollenvelden of een rondvaart door de Amsterdamse grachten. (Foto: Han Giskes) 

Niels Bruinsma is directeur/eigenaar van Eipi Belettering en Gevelreclame. Vanaf de prille start van SVP is Eipi als sponsor/vriend betrokken bij alles wat de stichting organiseert. “Het contact ontstond destijds nog via Piet Wals, de eigenaar van autobedrijf Joh de Vries. Piet, de schoonvader van Richard van Alphen (een van de vrienden voor Purmerend, JB). Het verhaal was vanaf het eerste moment goed. Vrienden voor Purmerend doen veel voor de omgeving en de medemens. Daar komt best veel voor kijken. Als we daar ons steentje aan kunnen bijdragen, doen we dat graag. We hebben ook wel een match, zijn zelf ook niet zo graag op de voorgrond. En die instelling hebben de mannen ook”, aldus Niels Bruinsma. 

Saar van Kampen van InStyle Women’s Fashion vindt haar steun aan Vrienden voor Purmerend een logische. “Het is in het leven niet alleen halen, heel belangrijk is het om ook te brengen. Ik ben van mening dat we meer moeten geven dan nemen. En de steun die ik geef aan deze club goedwillende vrijwilligers, want dat zijn het tenslotte, is meer dan terecht. Iets voor de medemens in het algemeen en voor de ouderen in het bijzonder is er ook bij mij al van jongs af ingeprent. Ik zeg altijd: doe het vanuit je hart en kijk wat je portemonnee kan missen”, laat Saar weten.

Vele kleintjes, één grote

Ze vindt het jammer dat zo weinig retailers de stichting steunen. “Deze club doet zoveel goeds voor de stad en de medemens, daar moet je toch aan mee willen doen. Iedereen snapt dat we het de afgelopen jaren heel zwaar hebben gehad en nog steeds hebben. Maar dan nog ben je in staat om iets te missen. Veel kleintjes maken ook een grote.”

Via een veiling voor inloophuis Wij Allemaal, jaren geleden in Villa Clementine, kwam Saar in contact met mensen van de stichting Vrienden voor Purmerend. Van het een kwam het ander en inmiddels staat InStyle bekend als sponsor van het eerste uur. Onterecht vindt Saar het dat sommige mensen zo negatief reageren. “Vooral op sociale media zie ik af en toe dingen staan, dat ik denk: wat is dit en waarom doe je dat? Bijvoorbeeld als je je leuk kleedt voor een feestje. Dat vinden sommigen gek, maar hoe leuk is het om je mooi aan te kleden voor een feestje. Ik heb nu alweer zin in de Haring & Meer Party op 23 juni.”

Gratis slibtong eten

Op diezelfde Haring & Meer Party verzorgt Frans Spijkerman en zijn team van Spijkerman Eten & Drinken de catering. Het wordt andermaal een huzarenstukje. “Onze samenwerking met Vrienden voor Purmerend begon met Tongen in Purmerend, de avond waarop 300 ouderen gratis slibtong mogen eten. Het eerste jaar was het alleen bij ons, de daaropvolgende jaren is het aantal restaurants gegroeid tot 18. Een ongelooflijk succes. En we mogen op 23 juni ook weer de catering verzorgen. Daar hebben alle collega’s nu al zin in, ze ervaren het als een hoogtepunt. Ik moet zeggen dat ik het ook wel een kick vind”, zegt Frans Spijkerman.

In het verlengde van de samenwerkingsverbanden die Vrienden voor Purmerend altijd probeert te smeden, kiest Spijkerman voor de Haring & Meer Party dezelfde constructie. “Ik vind dat we creatief om moeten gaan met de gerechten. En als het kan betrekken we andere lokale leveranciers bij het samenstellen van de gerechten. Dat is toch de normaalste zaak van de wereld. Dat is ook wat me zo trekt aan Vrienden voor Purmerend. Alleen is maar alleen, met z’n alleen kun je zoveel mooie dingen doen.” 


Vrienden voor Purmerend zorgde in Coronatijd met enige regelmaat voor een draaiorgel voor verschillende zorgcentra. (Foto: Evert Ruis)

Vanuit de gemeente onderstreept wethouder Mario Hegger (Economische Zaken) het grote sociale en maatschappelijke belang van Vrienden voor Purmerend. “Normaal gesproken is er in deze stad veel te doen, maar voor de ouderen was dat beperkt. Het gevolg was dat oudere mensen en zij die zich eenzaam voelen, bijvoorbeeld doordat de partner is weggevallen, een beetje in de vergetelheid belandden. Totdat de stichting kwam. Een groep vrienden vanuit totaal verschillende branches een warm hebben voor de gemeenschap. Die tegen de mensen die het zo nodig hebben zeggen: jullie zijn ook belangrijk en voor jullie gaan we wat betekenen. Dat is mooi”, steekt Hegger de loftrompet.

Kleine subsidie

De wethouder laat weten dat de gemeente Purmerend de stichting voor de volle 100% steunt. “Het is niet vanzelfsprekend dat we de geldbuidel trekken. Er is wel een kleine subsidie beschikbaar maar verder zal het geld van de ondernemers moeten komen. Natuurlijk kopen het college en de ambtenaren zoveel mogelijk kaarten voor de Haring & Meer Party. Om op die manier toch een financiële bijdrage te leveren. Daarnaast verrichten we waar mogelijk hand- en spandiensten.”

JOHN BONTJE