Wooneenheden voor mensen met dementie in Heel Europa gaan dicht

Zorg
De twee wooneenheden bevinden zich op de eerste verdieping van gebouw Heel Europa.
De twee wooneenheden bevinden zich op de eerste verdieping van gebouw Heel Europa. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Stichting Wonen en Zorg Purmerend (SWPZ) is genoodzaakt om de huur van het pand Heel Europa per 1 januari 2025 op te zeggen. Het betekent dat de twee wooneenheden, waar plaats is voor in totaal 12 mensen met een dementie, dicht gaan. Een hart gelag voor cliënten en naasten, maar volgens Eelco Kappen, bestuurder van SWPZ is het financieel niet langer haalbaar om de kwaliteit van zorg die de stichting nastreeft, te blijven bieden op deze locatie.

Het is financieel niet langer haalbaar om de kwaliteit die we nastreven te bieden

Toeval of niet, maar de wooneenheden bevinden zich boven Brownies&downieS, de lunchroom die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking. Eigenaar Prinsenstichting heeft besloten om de openingstijden te beperken, waarna de vestiging op 1 juli definitief wordt gesloten. Het een heeft echter niets te maken met het ander. “Dat is echt puur toeval”, aldus communicatiemedewerkers Rutger de Graaf van SWPZ. Hij voegt eraan toe dat de stichting bewust ervoor gekozen heeft om de sluiting in- en extern in een relatief vroeg stadium te communiceren. “Het heeft weinig zin om nog langer te wachten met het naar buiten brengen. Hoe vervelend het ook is, het schept wel meteen duidelijkheid over de situatie.”  

Huur opgezegd

Het besluit om de wooneenheden voor mensen met een dementie te sluiten is 26 februari genomen. Drie dagen later, op 29 februari is de huur formeel opgezegd. “Alle medewerkers blijven bij ons in dienst. We weten nog niet precies wat er gaat gebeuren met de locatie en hoe lang we hier zorg kunnen blijven verlenen. Maar jullie hebben sowieso de garantie dat je bij ons kan blijven werken”, heeft bestuurder Eelco Kappen de medewerkers schriftelijk laten weten.

Verschillende opties worden onderzocht

Wat de consequenties zijn voor de mensen die nu in de eenheden in Heel Europa wonen, kan (nog) niet worden voorzien. Kappen: “We onderzoeken verschillende opties. Dit doen we samen met onze cliëntenraad, ondernemingsraad en externe samenwerkingspartners.”

Hij laat verder weten ideeën en gedachten van de medewerkers op prijs te stellen en graag te vernemen. “Het vinden van een geschikte oplossing voor alle bewoners heeft onze hoogste prioriteit.”

Bijeenkomst begin april

De bestuursvoorzitter zegt te begrijpen dat het nieuws vragen en onzekerheden oproept over wat de toekomst zal brengen voor alle mensen van Heel Europa. “We plannen een eerste bijeenkomst in de eerste week van april om hier met bewoners en naasten over in gesprek te gaan. Hopelijk hebben we dan meer duidelijkheid. We kunnen dan in elk geval toelichten welke opties er worden verkend. We realiseren ons heel goed dat dit een periode van onzekerheid betekent voor iedereen van Heel Europa.”