De Jong ruimt op met zwerfavalapp

Algemeen
Rens de Jong op de NDSM-werf.
Rens de Jong op de NDSM-werf. ((Foto: aangeleverd))

NOORD - Rens de Jong (30) woont sinds drie jaar in Amsterdam-Noord. Hij werkt bij de GGD als administratief medewerker. Na zijn verhuizing van een dorp naar Amsterdam schrok hij van de grote hoeveelheid zwerfafval op straat. Al vrij snel begon hij daarom met zwerfvuilrapen, een vriend adviseerde hem daarbij de app HelemaalGroen. Rens vindt deze eenvoudig in gebruik en het is prettig om te zien wie waar heeft opgeruimd. 

Daarnaast gebruikt hij twee apps om langs de routes elk opgeraapt item te fotograferen en te analyseren. Het is zijn ambitie om met deze data het elke maand nóg weer wat schoner te krijgen in zijn naaste omgeving. Een schone omgeving geeft veel positiviteit en werkt aanstekelijk. Voorbijgangers en buren steken hun duim omhoog, vragen wat Rens doet en of zij kunnen meehelpen. Sindsdien raapt hij niet meer alleen, maar maakt hij ook elke eerste zondag van de maand met een groep buren schoon, onder de naam ‘NDSM Cleans Up’. Het verzamelde zwerfvuil doen ze in de ondergrondse container naast hun huis. Rens heeft hiervan een sleutel want hij is ‘containeradoptant’ namens de gemeente, die gaf ook een ring, een grijper en vuilniszakken. Door de week ruimt Rens op in zijn pauzes in de Bijlmermeer, zijn werkgever heeft daar verschillende locaties. Zijn oogst stopt hij dan in de gemeentelijke prullenbakken. Rens zou willen dat de HelemaalGroen app meer gebruikt wordt in steden, te beginnen bij Amsterdam. Zijn wens is dat de gemeente meer aandacht besteedt aan een schone(re) stad.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), waar een deel van Amsterdam onder valt, ondersteunt de ANBI Stichting HelemaalGroen. Hiermee wil het Waterschap, verantwoordelijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater, de bewustwording omtrent zwerfvuil helpen vergroten en de hoeveelheid plastic (zit ook in peuken) die in het water terechtkomt verminderen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart (zie app.helemaalgroen.nl).

Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9000- deelnemers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het werkt enorm stimulerend om je eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit eigen omgeving en de rest van het land via www.helemaalgroen.nl.

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Amsterdam telt nu 160 deelnemers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. HelemaalGroen heeft veel potentie, de gemeente Berkelland telt al 459 deelnemers (ruim 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021.