Frits Soetekouw overleden

NOORD -Hij was tijdens zijn leven al een voetballegende, Frits Soetekouw. Afgelopen vrijdag is hij overleden op 80-jarige leeftijd. De oud vedette van onder andere De Volewijckers kwam een keer uit voor het Nederlands elftal.

Soetekouw groeide op in een arbeidersgezin, vrijwel naast het toenmalige complex van De Volewijckers. Om geloofsredenen mocht hij van zijn ouders eerst niet op zondag voetballen. Toen daar verandering in kwam zag De Volewijckers al snel zijn grote talent. Hij maakte indruk en kwam op jonge leeftijd in het eerste terecht.

Van 1961 tot 1963 stond hij onder contract bij de volksclub. In de herfst van 1962 maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal. Dat was tegen Belgie en Soetekouw kwam in de plaats van Sjaak Swart. Hij was de eerste en laatste speler van De Volewijckers die zo ver kwam. De stugge verdediger maakte de overstap naar Heracles en kwam na enige tijd terug in Amsterdam. Via trainer Rinus Michels kwam hij bij Ajax terecht dat in deze periode ook Europees voor het eerst haar klasse liet zien. Dat veranderde nadat hij tegen Dukla Praag een eigen doelpunt maakte. Michels liet hem als een baksteen vallen en sprak geen woord meer tegen hem. Soetekouw was daar volledig kapot van en moest ook de club verlaten. Zijn overstap naar PSV werd wel een succes. Zijn loopbaan als profvoetballer sloot hij af bij DWS. Deze periode ging ook naar alle tevredenheid. Daarna werd hij trainer van verschillende amateurclubs. Midden jaren tachtig stond hij onder contract bij de profs van AZ Alkmaar. Later kwam de hereniging met Ajax en werd hij een vaste speler van het Lucky Ajax team. Maatschappelijk was hij actief met een rijschool, een café en later als verzekeringsagent.

In de laatste periode van zijn leven kreeg hij te maken met alzheimer. De voetbalwereld zal hem niet snel vergeten.

Meer berichten