Verkiezingen stadsdeelcommissie

Politiek
We mogen binnenkort weer onze stem uitbrengen.
We mogen binnenkort weer onze stem uitbrengen. (Foto: Pixabay)

NOORD - Bewoners uit Amsterdam-Noord kunnen op maandag 14, dinsdag 15 of woensdag 16 maart stemmen op 12 partijen voor de stadsdeelcommissie. Het centraal stembureau in Noord heeft de lijsten vastgesteld. De stadsdeelcommissie bestaat uit vertegenwoordigers uit de stadsdelen. Zij behartigen de belangen van bewoners en ondernemers in Noord en adviseren het dagelijks bestuur over wat er speelt in het stadsdeel.

De volgende lijsten zijn vastgesteld voor Noord:
1. Groenlinks, 2. D66, 3. VVD, 4. Partij van de Arbeid (PvdA), 7. DENK, 8. Forum voor Democratie, 9. CDA, 10. Partij van de Ouderen (PvdO), 14. Hart voor Vrijheid Amsterdam, 15. De Groenen Basis Piraten, 18. ST3M, 27. Nederland met een plan.

Groeperingen en politieke partijen hebben zich afgelopen maanden gemeld voor deelname aan de verkiezingen. Het centraal stembureau van Noord beoordeelde in drie zittingen de geldigheid van de lijsten en ondersteuningsverklaringen. Ook kregen de kandidatenlijsten een nummer. De partijen en groeperingen die ook meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen krijgen een nummer dat gelijk is aan het nummer op die lijst. Partijen die alleen meedoen in Noord worden genummerd aan de hand van het aantal stemmen dat ze hebben gehaald in 2018. En de nummers van de partijen en groeperingen die voor de eerste keer meedoen in Noord worden geloot. Deze regels zorgen ervoor dat de nummers elkaar niet aansluitend opvolgen. Dit jaar mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor de stadsdeelcommissie. EU-burgers mogen stemmen als ze ingeschreven staan bij de gemeente. Vanaf dit jaar mogen ook niet-EU burgers hun stem uitbrengen als ze minimaal twee jaar onafgebroken in Nederland hebben gewoond en in deze tijd een geldige verblijfsvergunning hadden. Naast actief kiesrecht (stemrecht) hebben deze nieuwe groepen dit jaar ook passief kiesrecht: ze konden zich aanmelden met een eigen kieslijst of als kandidaat aansluiten bij een bestaande lijst.