Atelierbezoek

Marieke Warmelink: project ‘Ronduit Uitgesproken’ plaatst vrouwen op voorgrond

Algemeen
Kunstschilder Mariek Warmelink met een portret van haar zoon.
Kunstschilder Mariek Warmelink met een portret van haar zoon. (Foto: Ed Bausch)

BAKKUM - Van kunstschilder, filmer, performer Marieke Warmelink kun je moeilijk zeggen dat ze niet zelfbewust zou zijn. Ze is nog niet zo lang, met haar zoontje, terug uit Bali. Vanaf een terrein in de landerijen aan de westkant van Bakkum-noord werkt ze gestaag aan haar project ‘Ronduit Uitgesproken’, dat er op is gericht om vrouwen op de voorgrond te plaatsen. 

door Mieke Rozing en Ed Bausch

Vrouwen die in de spotlight staan en die ze bewondert om hun doorzettingsvermogen, of vrouwen die heel gewoon op de achtergrond hun grote betekenis en kracht hebben. De gemeente Castricum heeft haar project omarmd, ook met een financiële bijdrage. Marieke doet nu de oproep om vrouwen te nomineren. Ze kiest er dan 22 uit om te portretteren en hun verhaal op te tekenen. Noord-Hollandse vrouwen van boven het Noordzeekanaal. “Je kunt ook jezelf nomineren.”

‘Nomineer een vrouw voor een portret en een verhaal’

Het is 2022. Daarom wil Marieke Warmelink (Rotterdam, 1977) 22 vrouwen portretteren en interviewen. De wereld ontwikkelt zich, altijd. Maar gaat het ook op voldoende plaatsen de goede kant op met erkenning van vrouwen, herkenning van hun kracht en betekenis? Marieke heeft haar twijfels, uit eigen ervaringen, door wat ze zag op haar reizen. ‘Women with a voice’ is haar doorlopende internationale project. Met ‘Ronduit Uitgesproken’ geeft ze daar nu een regionale toets aan. Schilderijen, verhalen, posters in winkels, een tentoonstelling, lezingen, films.

Invloed van Bali te zien

In haar atelierwoning, deel van een voormalige koeiestal, toont ze haar werk, bijna louter vrouwen. “Om je te laten portretteren moet je wel door wat gêne heen, dat geldt ook voor mij als ik een zelfportret schilder. Ik wil de trots en de kracht laten zien van iemand.” Marieke werd gegrepen door de schilderkunst doordat haar opa haar als tienjarige al meenam naar tekenlessen en tentoonstellingen. Het leidde ertoe dat ze als grafisch vormgever afstudeerde aan de University of West-England en later als autonoom schilder aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze werkt met acryl en olieverf. “Met acryl kun je iemand heel direct neerzetten, met olieverf kom je tot helderder kleuren in diepere lagen. Meestal zit ik op een kussentje te schilderen, met het doek tegen de muur.” Duidelijk is de invloed te zien van de kleuren van de landschappen en de personen van haar reizen, met name de weelderigheid van Bali. Haar atelier is een kleurenfeest van krachtige vrouwenportretten.

Positie van de vrouw niet gelijkwaardig

“Het is 2022, en toch is nog lang niet overal de positie van vrouwen gelijkwaardig. Ook in Nederland niet. Mijn interesse als kunstenaar heb ik vanuit een grote betrokkenheid bij het gevecht om maatschappelijke ongelijkheid weg te krijgen. Alle mensen hebben dromen, ik ben vooral geïnteresseerd in die van vrouwen. Ik probeer aan te zetten om patronen te doorbreken, we zijn niet geboren om ons altijd maar te conformeren. Ik breng mezelf ook wel, bewust of onbewust, in situaties waar ik door elkaar wordt gehusseld, dat ineens alles op z’n kop staat. Daarom zet ik een doek waaraan ik werk ook wel eens omgekeerd. Dan zie je van alles anders, andere mogelijkheden vooral. Er zijn altijd kansen, daarom heb ik ‘Women with a voice’ opgericht. Iedereen wil zich uiteindelijk wel ‘gedragen’ voelen. Dat geldt net zo goed voor mij, hoor.”

Nomineer een vrouw met een opmerkelijke levensloop

“Ik hoop dat ik de in ‘Ronduit Uitgesproken’ te portretteren 22 vrouwen verder kan helpen. Hen zichtbaar kan maken, en via hen, zovele anderen. Het is een hele belangrijke bijdrage aan ‘Women with a voice.” Ken je een vrouw met een opmerkelijke levensloop, een unieke inzet, iemand die ‘de kop boven het maaiveld durft uit te steken’, iemand die heel gewoon maar onmisbaar is, ben je zelf zo iemand: kijk en nomineer op www.mariekewarmelink.com

Bekijk hieronder het atelierbezoek. Interview door Mieke Rozing, opname door Ed Bausch.