‘Vrouwen moeten hun stem laten horen en voor zichzelf opkomen!’

Algemeen
Stroop die mouwen maar op!
Stroop die mouwen maar op! (Afbeelding: Archief)

DIJK EN WAARD - Roos, Marga, Hetty, Anne-Marie en Leni, drie vrouwen uit Langedijk en twee uit Heerhugowaard, vormen samen voor de derde keer de werkgroep Internationale Vrouwendag Langedijk, die voor de 16e keer georganiseerd wordt

“Volgend jaar willen we samenwerking zoeken met vrouwen van de werkgroepen in Heerhugowaard, misschien met één plan of één thema. We zijn tenslotte nu één gemeente Dijk en Waard! Wij zoeken daarom speciaal ook vrouwen uit beide plaatsen om met het nieuwe jaar mee te helpen en mee te denken. De Internationale Vrouwendag wordt gevierd over de hele wereld. Overal komen vrouwen bijeen, die opkomen voor vrouwenbelangen. Wij, in Langedijk en Heerhugowaard, hebben al onze gemeenteraadsverkiezingen gehad in november 2021. Nu, op 16 maart 2022, zijn bijna al de andere gemeentes aan de beurt.”

Waarom was en is het van belang om als vrouw mee te doen aan de verkiezingen en je stem te laten horen? Wat kan je zelf doen binnen een partij, de FNV of werkgroep om mee te doen of informatie te krijgen? Waarom kiezen?? Roos Abbink, inmiddels 90 jaar, heeft onlangs in een interview in deze krant vertelt over haar, soms heel moeilijke, keuzes om haar leven een draai te geven en mee te doen in de maatschappij! Zij vindt het uitermate belangrijk dat vrouwen hun stem laten horen en voor zichzelf op durven komen!

Programma 5 maart

De burgemeester van Dijk en Waard, Peter Rehwinkel opent de Internationale Vrouwendag Langedijk. Hij laat zich dan tevens interviewen! De oud burgemeester van Alkmaar mevr. drs . Marie van Rossen zal daarna een inleiding verzorgen over het thema ‘Vrouwen kiezen’, vooral over haar eigen ervaringen. ”Wat zijn we blij met deze ervaringsdeskundigen voor dit thema. We mogen alle vragen, die er zijn, op ze afvuren! Wij hopen dat er veel vrouwen komen uit Langedijk en Heerhugowaard, iedereen is welkom! In de middag gaan we verder met stellingen over wonen, zorg, onderwijs en vluchtelingenwerk. In kleinere groepen is het fijn om te discussiëren en de meningen te horen van andere vrouwen. Bekende politieke vrouwen uit Dijk en Waard komen dit leiden: Annette Groot (wethouder SDW ), Ria de Graaf (bestuur FNV Alkmaar), Petra Feenstra (raadslid PvdA), Mieke Hageman (PvdA) en Sieta Dwarka (ervaring met het vluchtelingenwerk). Met een hapje en drankje erbij wordt het vast een heel zinvolle middag! Komen dus!”

Dank aan sponsors

Vele plaatselijke winkeliers uit Langedijk en Heerhugowaard waren bereid tot sponsoring. “We zijn ze reuze dankbaar. Leuke prijzen liggen te wachten om verloot te worden! Mede door hen en door sponsoring vanuit de gemeente, WPW, FNV, KGV, PvdA en de SP kan de middag en avond gratis worden aangeboden aan alle vrouwen die komen. Daarnaast is er een groep vrouwen die meehelpen om de hapjes te maken, de zaal aan te kleden en op de dag te zorgen voor ons natje en droogje. Ze doen dit al vele jaren en telkens mogen we weer een beroep op ze doen! De avond staat in het teken van de vrouwengroep ‘Pauwergirls’. Zij zullen ons vermaken met bekende en eigen liedjes en hun altijd aanwezige ‘radio’. Iedereen is dus van harte welkom voor de middag en/of de avond. Aanmelden is nu met de nieuwe corona-maatregelen niet meer nodig!” Het middagprogramma begint om 13.30 uur. Het avondprogramma start om 19.30 uur. Voor informatie: Marga Ooteman: 06-57974972.