Ludieke actie van Sinterklaas en Zwarte Pieten in Volendam: op de scooter door de straten

Algemeen
Sinterklaas had stiekem een intocht gepland in Volendam.
Sinterklaas had stiekem een intocht gepland in Volendam. (Foto:aangeleverd)

VOLENDAM - Een ludieke actie vanmiddag in de straten van Volendam. De kinderen aldaar werden blij verrast. Sinterklaas en zijn gevolg van Zwarte Pieten- in een optocht van scooters-hadden de Volendamse kinderen toch weten te vinden. Er was toch nog een spontane optocht waarvoor de Sint goedkering had gekregen van de burgemeester. 

Vrijdag werden de intochten in Edam en Volendam lastminute afgeblazen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Een hard gelag voor de kinderen, maar ook voor de ouders. “Hoe moet ik mijn kinderen nu uitleggen dat Sinterklaas wel in de buurtgemeente komt en niet hier in ons eigen dorp?”, was een van de vele reacties. 

Geheim

Het was voor velen een opluchting en een grote verrassing -of een goed bewaard, publiek geheim misschien...-dat Sinterklaas en zijn gevolg met Pieten toch een bezoekje brachten aan Volendam. 

Kick Out Zwarte Piet

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet was in geen velden of wegen te bekennen. Immers was de intocht afgeblazen en zag de anti Zwarte Piet beweging geen reden om te komen demonstreren meldde voorman Afriyie van de actiegroep vrijdag nog. “We protesteren niet om het protesteren, maar omdat er op dat moment iets aan de hand is wat we niet vinden kunnen.”

De intocht kon vanmiddag zonder problemen doorgaan en het lijkt erop dat Sint en zijn gevolg de actiegroep Kick Out Zwarte Piet hiermee een hak wilde zetten...Maar het allerbelangrijkst waren uiteraard ‘de blije koppies’ van de kinderen! 

De  burgemeester van Edam-Volendam meldt dat ze graag toestemming heeft gegeven voor deze spontane actie en hoopt dat er volgend jaar nog veel meer helpers van de Sint komen om de intocht te begeleiden. Overigens wordt er ook door de gemeente medegedeeld dat de kinderen in Edam ook nog een beetje geduld moeten hebben. Hiermee lijkt het erop dat ook in Edam wellicht nog een onverwachtse intocht komt.

Verdraagzaamheid

Tevens doen de burgemeester  en de Sint een oproep aan de ouders: “We gaan de periode van de feestdagen tegemoet. Een mooie tijd van vriendschap en verdraagzaamheid. Hoewel corona nog steeds roet in het eten gooit, is het aan ons om elkaar te helpen en elkaar de ruimte te geven(...) laten we elkaars mening respecteren en met elkaar in gesprek blijven. En het goede voorbeeld geven aan onze kinderen!”