‘Mijn mensen laat ik niet in de steek’

Algemeen
Amy en Joyce draaien hun hand niet om voor koken voor veel mensen. (Foto: Aangeleverd)
Amy en Joyce draaien hun hand niet om voor koken voor veel mensen. (Foto: Aangeleverd)

Door corona zijn de activiteiten van Reisbureau Smaragd op een laag pitje gekomen. Voor de zestien medewerkers in Indonesië is dat een kleine ramp. “Niet werken betekent daar niet eten”, zegt Enkhuizer Amy Foss, eigenaar van Reisbureau Smaragd. Sinds maart bereidt zij elk weekend Indonesische afhaalmaaltijden. De opbrengst komt volledig ten goede van zestien gezinnen in Indonesië. “Mijn mensen laat ik niet in de steek.”

Zo ben je directeur van een reisbureau met internationale reizen. Zo ben je kok van je eigen cateringbedrijfje. Amy en haar moeder Joyce draaien hun hand er niet voor om. Amy: “Vanaf maart al organiseren we geen enkele reis en dat blijft nog wel even zo. Hier ontvangen we staatssteun, maar in Indonesië is er niets geregeld voor de mensen. Mijn medewerkers daar - gidsen, chauffeurs en kantoormedewerkers op Bali - kan ik niet laten barsten. Zestien mensen zijn zestien gezinnen zonder eten. Heel veel mensen leven er van het toerisme. Vaak hebben ze er wel iets naast, een eettentje bijvoorbeeld, maar dat levert nu ook niets op, want er zijn geen toeristen. De nood is er enorm.”

Loyaal

Elke zaterdag en zondag kookt ze nu samen met haar moeder Joyce, mede-eigenaar van Smaragd voor particulieren Indonesische gerechten. Alles vers en woensdag verschijnt het nieuwe menu op Facebook. Vrijdag voor 12.00 uur bestellen is zaterdag of zondag een lekkere maaltijd thuisbezorgd, vertelt Amy. “Alles wat we hiermee verdienen gaat rechtstreeks naar mijn medewerkers in Indonesië. Ik vind dat ik ertoe verplicht ben. Zij zijn loyaal aan mij, dat wil ik als werkgever ook aan hen zijn.” De dames richten catering Dapur JOMY (dapur betekent: keuken) er speciaal voor op. “Wij kookten al voor ambassades, bruiloften en partijen, maar dat ligt ook helemaal stil. JOMY is een combinatienaam van Joyce en Amy. Mijn moeder is de kok en ik ben de bakker. We vinden koken ontzettend leuk om te doen en blijven er voorlopig mee doorgaan. Mijn mensen laat ik niet in de steek.”

Voorlopig geen reizen

Doordeweek zit ze ook niet stil. Ze organiseert op dit moment weliswaar geen reizen, maar niets doen is er niet bij, vertelt Amy. “Het reizen buiten Europa staat volledig stil. Er komt geen cent binnen toch zijn alle medewerkers fulltime bezig. Met omboeken, annuleringen, vouchers uitdelen en geld teruggeven omdat we de reizen niet kunnen uitvoeren.” Ook lekker eten en tegelijk iets goeds doen? Kijk op Facebook Dapur JOMY.