De eethut beleeft mijlpaal met 5000 maaltijden

Algemeen
Peggy Meulman met vrijwilligers Gabriel en Annette voor De Sprong gaan op pad om te bezorgen.
Peggy Meulman met vrijwilligers Gabriel en Annette voor De Sprong gaan op pad om te bezorgen. (Foto: Rowin van Diest)

Lenna van den Haak

HAARLEM - “Het is een uit de hand gelopen hobby, maar ik heb er geen seconde spijt van. “Wie Peggy Meulman Klasen kent, weet dat ze dit meent. Nog geen half jaar geleden ontstond het idee om De Eethut, een project waar mensen elke maandag bij De Sprong in Haarlem-Oost konden eten en elkaar ontmoeten, om te zetten naar een maaltijden-bezorgservice.

‘s ochtends koken en ‘s middags bezorgen voor mensen die het nodig hebben

“We mochten niet veel meer doen wegens corona, maar koken en bezorgen was een alternatief. Dat heb ik met andere vrijwilligers aangepakt en binnen een half jaar hebben we 5000 maaltijden gekookt en bezorgd.” Een succes met een randje, “want het is natuurlijk niet leuk om te weten dat er zoveel mensen in deze omgeving zijn die dit nodig hebben.’’

Vrijwillig is niet vrijblijvend

De 46-jarige Meulman zet zich met zeven andere vrijwilligers dagelijks in om maaltijden te koken en te bezorgen aan mensen die het nodig hebben. Voor slechts 2,50 euro per maaltijd kun je deze laten bezorgen. In de vorm van een weekmenu kunnen mensen hun bestellingen doorgeven. “We koken en bezorgen nu gemiddeld tussen de 40 en de 45 maaltijden per dag. Dit houdt in dat we elke ochtend koken, en tussen de middag en eventueel vroeg in de avond bezorgen,” vertelt Peggy. Met vier man koken en vier man bezorgen is het te doen, maar meer handjes erbij is altijd welkom. “We doen dit allemaal vrijwillig, maar het is niet vrijblijvend. Mensen rekenen op je dus wees er zeker van dat je kunt en wilt.”

Peggy is geen vreemde in de buurt. Zij zet zich al jaren als vrijwilliger in voor mensen in Haarlem Oost (en daarbuiten). Met Stichting Ontmoet Elkaar heeft zij twee maanden geleden het tienjarig jubileum gevierd. Mijn inzet voor de medemens stimuleert anderen ook om te helpen. Het verbroedert elkaar. Daarnaast is het ook gewoon hard nodig. Door dit project komen we bij de mensen thuis, we zien meer dan alleen de voordeur. We zien en horen situaties die niet wenselijk zijn. Wat wij doen is een druppel op de gloeiende plaat. Maar alle beetjes helpen.

Koken bij Wijkcentrum Alleman

Omdat het ‘klantenbestand’ steeds groter wordt, was koken in De Sprong niet meer haalbaar. We kookten op twee pitjes, dat gaat natuurlijk niet meer als je dagelijks meer dan 40 maaltijden kookt. Stichting Dock heeft haar (professionele) keuken beschikbaar gesteld van Wijkcentrum Alleman aan de Jan Sluiterslaan, zodat we met goede keukengerei de diners kunnen bereiden.

Het systeem

Hoe de maaltijdservice werkt is simpel. Om de twee weken komt er een flyer uit die via e-mail, Whats-app of Facebook wordt verspreid onder de mensen in het bestand. Zij geven dan aan welke welke dagen zij hoeveel maaltijden willen bestellen. De betaling volgt. “Wij bedenken de maaltijden en laten alle boodschappen bezorgen. Dat scheelt tijd en en wegens de corona-maatregelen is het ook nog efficiënt,’’ zegt Peggy. We bezorgen op dit moment in Haarlem Oost, Haarlem Noord en zelfs Bloemendaal. Iedereen die van De Eethut gebruik wil maken moet zich opgeven bij mij. Dat kan via telefoonnummer: 06 - 47291674.

De feestdagen

We gaan de donkere dagen in en ook zijn feestdagen soms niet altijd een plezier. Als je met weinig geld moet rondkomen, zijn Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, een bron van verdriet. Speciaal voor diegenen heeft De Eethut bedacht om met Kerstmis kerstontbijtjes te verzorgen. “Net als met Pasen verzorgen we dan een groots ontbijt voor een klein bedrag. Voor Sinterklaas zijn we bezig om rugzakjes te maken en te vullen met cadeautjes. We halen alles uit de kast. Maar voorlopig blijven we nog maaltijden bereiden en bezorgen. Op naar de 10.000!”

Het extraatje namens alle vrijwilligers wegens het koken van de 5000ste maaltijd.
Een lekkere salade hoort ook bij een maaltijd.