VIDEO

Rellen in Haarlem Schalkwijk: verslaggever Haarlems Nieuwsblad bekogeld met steen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: NieuwsFoto.nl)

HAARLEM - Nederland wacht met ingehouden adem op het verloop van maandagavond, nadat zondagavond op meerdere plekken in het land coronaprotesten volledig uit de hand liepen. Aanleiding voor de escalaties is de avondklok, die zaterdagavond van kracht is gegaan. Ook in Haarlem zijn voor vanavond rellen aangekondigd.

Laatste update 22.51 uur

Een buurtbewoonster laat weten maandagavond als doodeng en afschuwelijk te hebben ervaren. Onze verslaggever Laurens Bosch is inmiddels met zijn hoofdwond naar de Spoedeisende Hulp.  

Laatste update 21.52 uur

Op deze video is te zien hoe een van de verslaggevers van het Haarlems Nieuwsblad van dichtbij bekogeld wordt met stenen.


Laurens Bosch - NieuwsFoto

Laatste update 21.34 uur

De politie is nog altijd razend druk met de rellen in Schalkwijk. Bushokjes zijn gesneuveld, vuurwerk wordt afgestoken, (auto)branden ontstaan en ook wordt er met stenen gegooid naar de politie, zoals te zien in deze video van de NOS.

rellen haarlem schalkwijk avondklok corona
Laurens Bosch - NieuwsFoto

rellen haarlem schalkwijk avondklok corona

Laurens Bosch - NieuwsFoto

Laatste update: 20.55 uur

Inmiddels is er volop ME aanwezig in Schalkwijk. De verslaggever van het Haarlems Nieuwsblad is bekogeld met stenen en een ME-bus ingevlucht. "Er zijn nu 7 ME-bussen, maar er zijn er meer onderweg."

Online verschijnen diverse video's van de coronarellen in Schalkwijk

rellen corona avondklok haarlem schalkwijk
Laurens Bosch / NieuwsFoto

Laatste update: 20.45 uur

Volgens de laatste berichten zou het vooral onrustig zijn in Schalkwijk. De burgemeester heeft maandag de omgeving van het winkelcentrum en de Europalaan/Belgiëlaan aangemerkt als risicogebieden. Waar nodig kunnen mensen preventief gefouilleerd worden.

Let op: onderstaande berichtgeving is van eerder maandagavond.

Corona rellen: "Koffie drinken"

Online zijn er al diverse aankondigingen gedaan om ook in Haarlem vanaf een uur of acht “koffie te komen drinken”, waarmee relschoppers zouden worden opgeroepen zich te verzamelen voor Haarlemse coronarellen. Onder meer op de Grote Markt, het Kenaupark en Schalkwijk.

De politie Noord-Holland heeft inmiddels 5 mensen aangehouden die zouden hebben opgeroepen tot coronarellen in Purmerend, Hoorn en Alkmaar, aldus de politie Kennemerland op Twitter. Mogelijk volgen nog meerdere aanhoudingen.

Avondklok rellen: Winkels eerder dicht

Meerdere winkels, waaronder Jumbo in Schalkwijk, hebben de deuren maandagavond eerder gesloten en personeel vroeger naar huis gestuurd, voor de zekerheid.

Burgemeester Wienen roept alle Haarlemmers op ‘zijn verstand te gebruiken’ en gewoon thuis te blijven. 

Corona rellen: extra politie

Door heel het land staat maandagavond extra politie klaar voor mogelijke herhaling van gisterenavond. Om de politie te steunen, hebben een paar Haarlemse vriendinnen cupcakes gebakken en bezorgd bij de agenten.