Haarlem rood op hittekaart woningtekort: dit kost een huis in Haarlem gemiddeld

Algemeen
In Haarlem is de huizenmarkt zorgwekkend.
In Haarlem is de huizenmarkt zorgwekkend. (Foto: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling)

HAARLEM – In Haarlem is het woningtekort dusdanig zorgwekkend, dat de regio donkerrood kleurt op de hittekaart van de landelijke woningdruk.

Haarlem stijgt er met kop en schouders bovenuit als het gaat om de druk op de woningmarkt. Dat blijkt uit de Hittekaart 2021 van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.

Haarlem ‘topscoorder’ woningmarkt

Onze gemeente staat op de 8e plek van ‘topscoorders’ in de lijst. Pakken we de top 20 erbij van alle gemeentes van Nederland waarin de woningdruk het hoogst ligt, dan zien we dat Haarlem op de 12e plek staat. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en/ of veel woningverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.

Huizenprijs Haarlem

Gemiddeld (landelijk) betaal je voor een woning nu 335.000 euro (een stijging van 8%). In Haarlem kost een huis gemiddeld 496.342 euro. Huizen in Haarlem worden gemiddeld binnen 16 dagen verkocht.

Tekst gaat door onder de foto

huizenmarkt woningmarkt haarlem woningen huizen
Beeld: BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling

Huizenmarkt: zorgelijke ontwikkeling

Walter de Boer, CEO bij BPD, licht de Hittekaart 2021 toe: “De druk op de markt is het afgelopen jaar nog verder toegenomen. Dat betekent dat velen op de woningmarkt steeds moeilijker vinden wat ze zoeken. Dat is zorgelijk. Vooral de middengroepen met een inkomen tussen één- of tweemaal modaal vallen tussen wal en schip. Hogere prijzen, gerelateerd aan de steeds grotere vraag naar woningen en te weinig aanbod, zorgen voor een verder oplopende spanning op de woningmarkt.”

Minder nieuwbouwwoningen

De Boer vervolgt: “De stedelijke verdichtingsmodellen zijn ook het afgelopen jaar onhoudbaar gebleken. In 2020 zijn er minder nieuwbouwwoningen opgeleverd dan in 2019. De prognose voor 2021 laat een verdere daling zien. Complexe, langdurige bestemmingsplanprocedures en hoge verwervings- en bouwkosten drijven de huur- en verkoopprijzen zodanig op dat grote groepen woningzoekenden geen toegang tot de markt krijgen.”