Bevrijdingspop Haarlem geeft de oorlog een gezicht

Algemeen
Eerst hingen de banieren (voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers) in het centrum, nu in Centrum Schalkwijk.
Eerst hingen de banieren (voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers) in het centrum, nu in Centrum Schalkwijk. (Foto: Christa Warmerdam)

HAARLEM - Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Stichting Bevrijdingspop Haarlem genereert in aanloop naar de dag zelf veel aandacht voor het thema. Zo hebben de gezichten en verhalen wederom een podium gekregen door de Corridor van de Vrijheid. 

Initiatiefnemer van deze Corridor Maarten van der Vlugt: “In Centrum Schalkwijk (eerst Haarlem Centrum, maar inmiddels verplaatst) hangen verschillende banieren, voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers. Verzetshelden, overlevenden en gevallenen, bekend en ook veel onbekend. We zijn er heel trots op dat de verhouding tussen de verhalen van mannen en vrouwen deze editie 50/50 is. De Corridor geeft de oorlog een gezicht. De foto’s en verhalen van de vrouwen uit het verzet zullen overigens vanaf eind 2021 permanent in het Noord-Hollands Archief tentoon worden gesteld.”